Třídit podle: místa | tématu | na mapě | nejčtenější


Bergamo – skrytá perla Lombardie

[Itálie] Zhruba stotisícové město Bergamo ležící nedaleko Milána je pro mnoho lidí známé jen jako letiště nízkonákladových aerolinií. Přitom jde o nádherné město plné památek a hlavně zvláštní scénické krásy.

5. 5. 2013 | zobrazeno 44198×

Fotografické obrazy - prodej fotografií

Fotka na monitoru představuje jen zlomek toho, co je možné vidět při kvalitním vytištění na papír v plné velikosti. Velkoformátová fotografie na zdi je vhodným doplňkem interiéru, ať už se jedná o obývací pokoj nebo veřejné prostory. Fotografie jsou také originálním dárkem – třeba vánočním. Způsobů, jak takovou fotku zhotovit je spousta, proto jsem připravil průvodce pro inspiraci.

27. 12. 2011 | zobrazeno 44028×

Jarní procházka Pálavou

Chráněná krajinná oblast Pálava je zejména na jaře cílem doslova davů milovníků rostlin. Díky unikátním ekosystémům, jako jsou skalní i jiné stepi, na živiny bohatému podloží, teplému klimatu a poloze v Panonské biogeografické provincii zde roste mnoho druhů, které jinde nenajdete. [poděkování Honzovi Juřicovi za určení většiny rostlin]

24. 5. 2010 | zobrazeno 37102×

Taj Mahal – nejslavnější indická památka

[Indie] Příběh nehynoucí lásky, skrytý v mramorové stavbě, ležící na břehu řeky Yamuna, přitáhne do Agry každým rokem několik milionů návštěvníků. Přestože krásných staveb, v mnohých Taj Mahalu podobných, je v Agře více, jeho kouzlu ve vycházejícím slunci se žádná z nich nevyrovná.

4. 10. 2010 | zobrazeno 34349×

Pálava panoramatická

Bílá vápencová skaliska se tyčí nad okolní rovinatou krajinou, pod věčně rozpáleným sluncem – které tomuto místu dalo pojmenování – se daří teplomilným druhům, které jinde v České republice nenajdeme, a zříceniny středověkých hradů skrývají tajemství minulosti. To je Pálava, chráněná krajinná oblast na nejjižnějším cípu Moravy.

27. 4. 2010 | zobrazeno 27667×

Soutok Moravy a Dyje

V nejjižnějším cípu Moravy, uprostřed hlubokých lužních lesů, se stékají dvě mohutné řeky – Morava a Dyje. Jejich soutok je zároveň trojmezím České republiky, Rakouska a Slovenska. V dobách existence železné opony patřila zejména oblast podél Dyje, tedy hranice s Rakouskem, k místům pro normální lidi nedostupným.

29. 4. 2010 | zobrazeno 27204×

Lužní lesy Moravy a Dyje

Lužní lesy, nacházející se v oblasti soutoku řek Moravy a Dyje, tvoří zhruba třetinu rozlohy tohoto ekosystému v České republice, a zároveň jsou na našem území nejrozsáhlejším souvislým pásem tohoto typu lesa, přestože jejich rozloha je oproti stavu ve starověku zhruba pětinová. Dnešní krajina je podobně různorodá jako její obyvatelé.

9. 12. 2009 | zobrazeno 26593×

Esztergom, největší maďarská katedrála

[Maďarsko] Esztergom, česky Ostřihom, je z historického pohledu jedním z nejdůležitějších maďarských měst. Narodil se zde první maďarský král, Sv. Štěpán, a od 10. do 13. století byla Ostřihom hlavním městem. Dnes je to pěkné město s několika zajímavostmi, kde se rozhodně dá strávit příjemný den.

28. 12. 2011 | zobrazeno 25834×

Kappadokie – země podivuhodných skalních tvarů

[Turecko] Ač jméno Kappadokie v překladu z perštiny znamená „země krásných koní“, dnes tato turecká oblast láká cestovatele na divy přírody neživé. Krajina v okolí městeček a vesnic Göreme, Uçhisar či Çavuşin je plná nejrůzněji tvarovaných skal, hlubokých údolí a kaňonů i celých skalních měst.

13. 10. 2013 | zobrazeno 25023×

Užhorod, polonina Boržava a Mukačevo

[Ukrajina] Zakarpatská Ukrajina, někdy postaru nazývaná Podkarpatská Rus (jak se – byť ne v úplně totožných hranicích – tento celek jmenoval v době, kdy patřil předválečnému Československu), je poněkud zapadlým koutem země. Kdysi nejvýchodnější cíp naší země, kam z Prahy jezdil přímý vlak, dnes nejzápadnější část Ukrajiny u hranice s Evropskou unií.

10. 7. 2012 | zobrazeno 24123×

Pálavská Stolová hora

Pálavská Stolová hora zaujme už z velké dálky svou téměř dokonale rovnou vrcholovou plošinou, která vysvětluje její jméno. Masiv tohoto vápencového bradla je zároveň středem národní přírodní rezervace s trochu krkolomným názvem Tabulová, Růžový vrch a Kočičí kámen. [vyšlo v časopise Příroda]

20. 11. 2011 | zobrazeno 23296×

Milán – památky města módy

[Itálie] Severoitalská metropole Milán je známá především jako město módy. Pár zajímavých památek se tady najde i pro běžného turistu, i když větší malebností oplývá nedaleké Bergamo.

26. 5. 2013 | zobrazeno 23036×
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace