La Paz a Potosí – bolivijská velkoměsta

[Bolívie] Zatímco Potosí bylo historickým centrem Bolívie na konci středověku díky těžbě stříbra, La Paz je centrem moderním – oficiálním hlavním městem Bolívie je sice Sucre, ale v La Pazu sídlí jak vláda, tak prezident a parlamentu.

4. 2. 2010 | zobrazeno 7333×

Yura – zelená oáza uprostřed pouště

[Peru] Vesnice Yura leží nedaleko Arequipy, jednoho z turistických center Peru. Na rozdíl od ostatních, známější míst (jako jsou sopky Chachani, El Misti nebo kaňon Colca) je ale navštěvována turisty minimálně. Zájezd sem nabízí pouze jedna cestovka, ale mnohem lepší je nevázat se na její program (a několikanásobně předraženou cenu) a udělat si výlet individuální.

21. 1. 2010 | zobrazeno 5261×

Salar de Uyuni

[Bolívie] Salar de Uyuni je s rozlohou 10582 kilometrů čtverečních největší solná pláň na světě. Vznikl jako pozůstatek jezera Michin, a jeho sůl je neustále těžena – takže jeho rozloha se každým rokem o něco zmenšuje. Uprostřed se z nekonečné roviny tyčí Isla Incahuasi – vulkanická skála, s obrovským množstvím velkých kaktusů a krásnou vyhlídkou.

10. 1. 2010 | zobrazeno 10026×

Altipláno - krajina jiného světa

[Bolívie] Altipláno, v Peru nazývané puna, je druhá největší náhorní plošina světa, dlouhá 960 a široká 190 km, ležící v nadmořské výšce okolo 3800 m n.m. Na obou stranách je ohraničena pohořími, dosahujícími výšky přes 6000 m n. m.

21. 12. 2009 | zobrazeno 12381×

Národní park Huascarán

[Peru] Národní park Huascaran, pojmenovaný podle stejnojmenné nejvyšší hory Peru, zabírá většinu pohoří Cordillera Blanca. Tyto hory jsou nejzaledněnějším tropickým pohořím, jehož bílé špičky a pyramidy ostře kontrastují s okolní zemědělskou krajinou, respektive zelenou masou džungle na východních svazích. [zkrácená verze vyšla v časopise Travelfocus]

21. 3. 2010 | zobrazeno 11084×

Na kolech kolem San Pedro de Atacama

[Chile] Chilské městečko San Pedro de Atacama je jedním z nejznámějších turistických center, ležících v této poušti. Kromě různých výletnických cílů v jeho okolí je také výchozí branou na populární Salar tours – několikadenní cesty na bolivijské altipláno. Ale i zde, v turistickém středisku, lze udělat zajímavý okruh, kde po většinu dne potkáte jediného cestovatele. [vyšlo v časopise Outdoor]

3. 1. 2010 | zobrazeno 7285×

Alpamayo base camp trek

[Peru] Nejkrásnější, nejdrsnější, nejodlehlejší – to jsou jen některá nej, která se vážou k této tůře peruánským pohořím Cordillera Blanca. A ještě jedno je určitě nutno zmínit – Nevado Alpamayo, podle něhož je trasa pojmenována, bývá označován za jednu z nejkrásnějších hor světa. [vyšlo v časopise Lidé a hory]

14. 12. 2009 | zobrazeno 9699×

Tupiza - geologická učebnice

[Bolívie] Dvacetitisícová Tupiza leží na východním okraji altiplánské náhorní plošiny, nedaleko bolívijsko-argentinských hranic. Město je obklopeno množstvím kaňonů a soutěsek quebradas, vyhloubených v rudě zbarvených pískovcích a připomínajících klasické obrázky z amerického divokého západu.

4. 11. 2009 | zobrazeno 4136×

Altiplánské laguny

[Bolívie] Altipláno, náhorní plošina v Bolívii, skrývá kromě skalních útvarů, horkých pramenů nebo krajin jako z jiného světa také velké množství lagun, pozůstatků dávných jezer. Vlivem odlišného minerálního složení podloží či jiných podmínek hrají všemi barvami.

4. 11. 2009 | zobrazeno 6713×

Centrální Andy - Cordillera del Huaytapallana

[Peru] Oblast peruánských centrálních And v okolí měst Ayacucho, Huanta či Huancayo byla dlouhá léta známa především jako hlavní působiště marxistické teroristické organizace Světlá stezka, Sendero Luminoso. Dnes sem peruánská vláda láká turisty a málo navštěvovaný kraj stojí za návštěvu.

17. 5. 2010 | zobrazeno 6178×

Paracas a Islas Ballestas

[Peru] Peruánský poloostrov Paracas a ostrovy Balestas bývají často přirovnávány ke Galapágám. Díky příznivým přírodním podmínkám, které představuje zejména živiny přinášející studený Humboldtův proud, jsou zdejší pacifické vody plné vodních živočichů a ptactva. Výhodou je i jejho snadná dostupnost.

4. 11. 2009 | zobrazeno 10114×

El Mismi - k pramenům Amazonky

[Peru] Rio Amazonas, nejdelší řeka světa, vzniká soutokem řek Marañon a Ucayali. Její vody pochází ze srážek a ledovců hřebene And, od samého severního okraje v Kolumbii až po jih Peru. O tom, která ze zdrojnic je nejdelší, nejvodnatější či s největším povodím se přeli geografové dlouhá léta.

27. 3. 2010 | zobrazeno 5469×
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace