Záchrana bahňáků na Nesytu

Na cenu Czech Nature Photo nominována fotoreportáž ze záchrany bahňáků na Nesytu po tragickém úhynu ryb v srpnu roku 2018.

5. 4. 2020 | zobrazeno 2089×

Dřín jarní – žlutý posel jara (nejen) na Pálavě

Prvním keřem, jehož květy rozzáří jinak šedohnědou krajinu často už na konci února, je dřín jarní (Cornus mas). Žluté koule, zářící na svazích Děvína, Stolové hory, Milovické pahorkatiny i podél cest a silnic jsou známkou blížícího se jara.

22. 3. 2020 | zobrazeno 3507×

Fotografický průvodce 100 pálavských rostlin

Svými fotografiemi jsem přispěl do fotografického průvodce po rostlinách Pálavy, který právě vychází ve spolupráci Okrašlovacího spolku Mikulov a Správy CHKO Pálava.

9. 3. 2020 | zobrazeno 3956×

Barevný a zamlžený podzim na Pálavě

Zatímco loni podzimní počasí fotografům moc nepřálo, letos to příroda vynahradila. Barevné stromy už od přelomu září a října, a hlavně spousty dnů s jasnou oblohou a ranní mlhou vykouzlily nádherné podmínky.

1. 12. 2019 | zobrazeno 4164×

Mikulov jako ostrov nad mořem mlhy

Letošní podzim byl na fotogenické mlhy na jihu Moravy obzvlášť bohatý. A pohled na Mikulov, skrytý pod mlžným závojem, z nějž trčí věže zámku, kostelů nebo Svatý kopeček, se jen tak neomrzí.

24. 11. 2019 | zobrazeno 5299×

Pálava s pasoucími se stády zvířat

Pasoucí se hospodářská zvířata patřila k Pálavě odedávna a v současné době jsou důležitou součástí ochranářského managementu – péče o rezervace. Pastva brání zarůstání stepí travinami, zvířata rozrušují zapojený drn a tím umožňují uchytit se i vzácnějším druhům. A v neposlední řadě vypadá krajina se stády malebně.

27. 10. 2019 | zobrazeno 3279×

Děvičky – kamenný ostrov nad mořem mlhy

Chladná podzimní rána s jasným nebem přejí mlhám – a letos jsou docela časté i na jinak vcelku suché Pálavě. Okamžiky, kdy se slunce přehoupne přes mlžný závoj a zasvítí na barevnou krajinu, patří k těm (nejen fotograficky) nejhezčím.

20. 10. 2019 | zobrazeno 4734×

Děvín v záplavě hadinců a divizen

Letošní jaro s nezvykle vlhkým a studeným květnem přineslo na pálavský Děvín nezvyklou podívanou. Vrcholová plošina se zbarvila do žluté a modré barvy rozkvetlých hadinců obecných a divizen knotovitých.

14. 7. 2019 | zobrazeno 3110×

Národní přírodní památka Dunajovické kopce

V relativně ploché, úrodné a intenzivně obdělávané krajině okolí vápencových bradel Pálavy, najdeme několik vyvýšenin, které hostí zajímavé ekosystémy a vzácné druhy rostlin i živočichů. Patří mezi ně i národní přírodní památka Dunajovické kopce, obklopená vinicemi. [vyšlo v časopise Turista]

19. 6. 2011 | zobrazeno 8094×

Hlaváček jarní – zářící slunce pálavských svahů

Až osmicentrové žluté květy hlaváčku jarního (Adonis vernalis) každoročně rozzáří stráně Pálavy a ohlašují, že jaro je tady. Vzácná a chráněná rostlina je jedním ze symbolů pálavské květeny a zdejších ekosystémů.

14. 4. 2019 | zobrazeno 6183×

Kosatec nízký – rozkvetlá pálavská zahrádka

Čas, kdy se svahy Pálavy rozzáří kvetoucími kosatci nízkými, znamená jeden z největších návštěvnických náporů. Spolu s hlaváčky jarními nebo konikleci velkokvětými totiž kosatec patří k ikonickým druhům rostlin, a co do početnosti rozhodně vede.

9. 4. 2019 | zobrazeno 7582×

Mikulov z věže kostela sv. Václava

Charakteristickou siluetu Mikulova tvoří věže, vyčuhující nad okolní zástavbu. Hlavní zámecká věž, Břitová věž, kostel, zvonice a kaple na Svatém kopečku, hranatá věž Kozího hrádku a taky věž kostela sv. Václava. Z jejího vrcholu se otevírají neobvyklé pohledy na město.

25. 3. 2019 | zobrazeno 6947×
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace