Národní přírodní rezervace Ranšpurk – do nitra lanžhotského pralesa

Pod staletými duby se vlhkým příšeřím lužního lesa prodírají stovky mladých semenáčků, klidnou hladinu meandrující říčky prořízne jako blesk ledňáček, mezi tlejícími zbytky mohutných vyvrácených kořenů září bílé květy bledulí a sněženek, a po většinu roku rok zní jihomoravským pralesem bzukot komárů.

29. 6. 2012 | zobrazeno 12436×

Mikulov plný ohňostrojů

Nejhezčí výhled na silvestrovské ohňostroje nejen v Mikulově, ale i širokém okolí je ze Svatého kopečku. Ve fotočlánku najdete i pár typů na tento druh noční fotografie.

8. 1. 2012 | zobrazeno 8531×

Vulkanity Nízkého Jeseníku

V okolí Bruntálu najdeme mnoho pozůstatků nedávné (alespoň z geologického hlediska) vulkanické činnosti. Sopky, utuhnuté lávové proudy, sopečné sedimenty i nově vytvarovaná údolí připomínají mnohem aktivnější období starších čtvrtohor, plné sopečného dýmu a lávy. Od loňského podzimu tyto zajímavosti spojuje nová naučná stezka. [vyšlo v časopise Naše příroda]

29. 10. 2012 | zobrazeno 9996×

Geodiverzita

S pojmem biodiverzita se alespoň jednou setkal skoro každý, avšak geodiverzita zůstává poměrně neznámá. Definic existuje několik, v zásadě ale můžeme říct, že se jedná o různorodost neživé přírody – pestrost tvarů, půd, hornin a procesů, které je utvářejí. Pro snazší přiblížení si můžeme uvést příklad z jihu Moravy. [vyšlo v časopise Naše příroda]

4. 12. 2011 | zobrazeno 5791×

Mlhy a inverze

Mlhy a inverze představují zajímavé meteorologické jevy, se kterými se asi mnozí ze čtenářů  setkali. Ne každý už ale ví, že mlh existuje několik typů nebo jak taková inverze vzniká. [vyšlo v časopise Naše příroda]

27. 11. 2011 | zobrazeno 18713×

Zamlžené Jizerky

Listopadové počasí v Jizerských horách nezklamalo a připravilo sychravou směs mlhy, mrholení i větru. Pro chození po horách nic moc, ale na focení se to využít dalo; k torzům mrtvých smrků i kapradí v jizerských lesích se tato tajemná atmosféra hodila více.

14. 11. 2011 | zobrazeno 5510×

Podzimní Pohansko námrazou postříbřené

I letos nabídl podzim několik pěkných dnů s vhodnými podmínkami na focení a různorodou atmosférou. Jasné dny s ranními mlhami, stříbrnou námrazu i kontrast do červených a žlutých tónů zbarveného listí a usychajících kmenů starých dubů.

11. 12. 2011 | zobrazeno 5540×

Pálava a Mikulov jako na dlani

Krásně vyčištěný vzduch po dvou větrných dnech a naprosto jasná obloha byly ideální podmínky k výletu kousek na jih od našich hranic, k vesnici Klein-Schweinbarth a u ní ležícímu kopečku Schweinbarther Berg.

7. 9. 2011 | zobrazeno 15794×

Pálavský podvečer na Martince

Nedalekou Pálavu mám za spoustu výletů i pracovních pochůzek prochozenou takřka dokonale. Za tu dobu jsem si vytipoval různá místa k focení, u kterých už nezbývá než čekat na ideální podmínky, které umožní vytvořit tu vysněnou fotku.

25. 8. 2011 | zobrazeno 7434×

Tesařík alpský - modrý klenot lužního lesa

Tesařík alpský patří díky své velikosti a modravé barvě se šedými skvrnami k našim nejhezčím broukům. Bohužel - tak jako velké množství ostatního hmyzu - také výrazně ohroženým prvkům české fauny.

30. 7. 2011 | zobrazeno 16799×

Staré duby a jejich obyvatelé

Mohutné několikasetleté duby jsou bezesporu dominantou krajiny soutoku Moravy a Dyje. Zároveň jsou domovem mnohých vzácných druhů organizmů, především z řad xylofágního hmyzu.

3. 7. 2011 | zobrazeno 12706×

NP Šumava - otevřený dopis redakční radě časopisu Turista a vedení Klubu českých turistů

Vážená redakční rado, vážené vedení KČT, jako dlouholetí spolupracovníci časopisu Turista a zároveň přírodovědci, fotografové a aktivní turisté cítíme potřebu reagovat na úvodník Ing. Jana Havelky „Vztah KČT k ochraně přírody“, otištěný v čísle 5/2011.

29. 6. 2011 | zobrazeno 10318×
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace