Království zimy na Pálavě

Zima – sníh, námraza a jiné podobné jevy jsou na Pálavě vzácným jevem. I když náhodou občas nějaký sníh napadne, na slunných jižních stráních brzy roztaje. Proto kombinace sněhu a pěkného fotografického počasí nastává jen několikrát do roka. Tentokrát to aspoň jednou vyšlo tak, že jsem měl čas na jihomoravské velehory vyjet.

13. 2. 2011 | zobrazeno 12966×

Kostel Navštívení Panny Marie v Poštorné

Jednou z nejzajímavějších staveb v Břeclavi je „červený kostel“ v Poštorné. Novogotický kostel Navštívení Panny Marie byl postaven na popud knížete Jana II. z Liechtenštejna podle návrhu architekta Karla Weinbrennera, vysvěcen v roce 1898 – po třech letech od položení základního kamene.

30. 1. 2011 | zobrazeno 10308×

Zamrzlá krása Bílých Karpat II

Zimní počasí v Bílých Karpatech má jednu - snad stoprocentní - jistotu. V období přelomu roku zde panuje mlha a námraza už několik let za sebou. Těžko říct, zda je to výhoda nebo nevýhoda - na jednu stranu se z námrazou obalených dubů stává stále rozsáhlejší (jak do počtu fotek, tak časově) dlouhodobý projekt. Ale i několikátý rok za sebou místo své kouzlo neztratilo.

3. 1. 2011 | zobrazeno 4892×

Barevný podzim na Pohansku

Podzim nabízí na Pohansku ostrý kontrast usychajících starých dubů s proměnlivými barvami okolního lesa. Když se k tomu přidají zajímavé mraky a nečekané podzimní záplavy, o pěkné pohledy je postaráno.

16. 1. 2011 | zobrazeno 7667×

VáNoční Mikulov

Po nějaké době počasí přálo a tak zase došlo na fotku z kategorie předem dlouho vymyšlených, čekajících jen na vhodné podmínky k realizaci. Večerní pohled na zasněžený Mikulov a jeho malebné centrum od Kozího hrádku dokonale naplnil mé očekávání.

5. 12. 2010 | zobrazeno 14716×

Předjaří v Bílých Karpatech

Bílé Karpaty jsou pěkné ve všech ročních obdobích. Na přelomu února a března zde žlutě svítila tráva, na vrcholech zůstávaly poslední zbytky sněhu a viditelnost byla nádherná.

26. 12. 2010 | zobrazeno 7918×

Podzimní procházka Pálavou

Pěkné počasí poloviny října mě vylákalo na oblíbenou Pálavu. Pražící slunce, barvící se stromy a čistě modré nebe slibovalo pěknou podívanou.

12. 12. 2010 | zobrazeno 10828×

Tiské stěny

Na západním okraji CHKO Labské pískovce, jako poslední výspa skalnatého území, leží Tiské stěny. Skalní město, které není ani tak známé jako nedaleké Česko-saské Švýcarsko nebo rozlehlé jako Adršpašsko-teplické skály, rozhodně však má své kouzlo a stojí za návštěvu. [vyšlo v časopise Naše příroda]

4. 2. 2012 | zobrazeno 14248×

Barevné Bílé Karpaty

Do Bílých Karpat jsem dosud jezdil téměř vždy v zimě, kdy byly doopravdy bílé. Na několik pěkných podzimních dnů letošního října se mi ale ukázaly v úplně jiném světle.

27. 10. 2010 | zobrazeno 10755×

Mlhavé letní ráno na Pohansku

Oblast Pohanska a Černých luk s mohutnými solitérními duby, klapotem desítek čápů a skřehotáním obrovského množství žab má své kouzlo ve kteroukoli roční i denní dobu. Skoro po roce jsem se donutil k nastavení budíku na 04:30 – velká vlhkost po předcházejících deštích, jasná obloha a relativně chladná rána slibovala pěknou podívanou.

12. 8. 2010 | zobrazeno 5423×

Krušné hory podruhé

V rámci práce na psaní a focení průvodce po Krušných horách jsem navštívil (a ještě navštívím) spoustu lokalit těchto hor. Na některá z nich vás zavede následující – již druhý – fotočlánek z tohoto pohoří.

25. 7. 2010 | zobrazeno 12668×

Krušné hory poprvé

V rámci práce na psaní a focení průvodce po Krušných horách jsem navštívil (a ještě navštívím) spoustu lokalit těchto hor. Na některá z nich vás zavede následující fotočlánek.

13. 7. 2010 | zobrazeno 8766×
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace