Passo di Giau – mezi mraky a dolomitskými velikány

[Itálie] Sedlo Giau je jedno z mnoha silničních sedel, které nekonečnými serpentinami protínají dolomitské hřebeny a poskytují jednoduchou možnost, jak se dostat vysoko do hor. A okolí tohoto sedla rozhodně stojí za to.

4. 11. 2018 | zobrazeno 5618×

Monte Morgenleit – dolomitské vyhlídkové překvapení

[Itálie] Na tento travnatý hřeben Karnských Alp v oblasti Sauris, dříve nazývané Zahre, jsme narazili náhodou. Na mapě jsem hledal nějaké místo, které by leželo po cestě do Dolomit, a na východové focení by se dalo jít kousek od auta. Vůbec jsem nečekal, že by mohlo jít o tak pěkné místo...

28. 10. 2018 | zobrazeno 3121×

Jamnik a Bled – ikonické slovinské kostelíčky

[Slovinsko] Kostely v Jamniku a na ostrově Blejski Otok v Bledu nechybí na žádném propagačním materiálu Slovinska. Není divu, jejich poloha je ideální – zatímco kostel sv. Prima a Felicia v Jamniku shlíží na okolní hory, kostel Nanebevzetí Panny Marie doplňuje romantické Bledské jezero.

15. 5. 2016 | zobrazeno 8532×

Triglav – od západu do svítání u nejvyšší hory Slovinska

[Slovinsko] Na Triglav a zpět do údolí se sice dá vylézt za jeden den, ale byla by škoda nevyužít možnosti přespat okolo dvou tisíc metrů nad mořem přímo ve středu Julských Alp. A když dobře vyjdou podmínky, je to ráno i večer přenádherná podívaná.

30. 9. 2018 | zobrazeno 7305×

Hochschwab – pohodové letní výlety u Eisenerz

[Rakousko] Hornické městečko Eisenerz leží na západním okraji Hochschwabu a jednoznačně mu dominuje obří důl na železnou rudu. Od chladivého jezera Leopoldsteinersee se ale nabízí několik pěkných horských výletů včetně zajištěných cest spíše vyšší obtížnosti.

2. 9. 2018 | zobrazeno 4248×

Totes Gebirge – na Spitzmauer a zpět za jeden den

[Rakousko] Vápencové „Mrtvé hory“ lákají k víkendovým výletům pro svou blízkost a krátkou dojezdovou vzdálenost. Když si ale člověk na víkend nezamluví chatu dlouho dopředu, nezbude než si máknout trochu víc.

19. 8. 2018 | zobrazeno 5708×

Jarně-zimní Hochschwab

[Rakousko] Pohoří Hochschwab nás zaujalo při první návštěvě – do hor se dá dojet ani ne za tři hodiny a nabízí bezpočet možností túr, hezkých výhledů i horských almů. Na jaře by pak vápencové hory měly být pokryty spoustou kvetoucích rostlin, takže o prvomájovém výletu bylo rozhodnuto.

6. 5. 2018 | zobrazeno 4301×

Ávila – majestátní katedrála za hradbami

[Španělsko] Symbolem Ávily, rodiště sv. Terezy, jsou hradby obklopující historické centrum města. Mohutná hradba byla postavena v románském stylu na obranu města před Maury. Z množství románských a gotických kostelů vyniká katedrála, zasazená do městských hradeb.

15. 4. 2018 | zobrazeno 6130×

Toledo a Madrid – španělská královská města

[Španělsko] Zatímco Toledo se může pyšnit dlouhou a slavnou historií, Madrid je současnou metropolí Španělska. Obě města ale rozhodně stojí za návštěvu, i když každé z trochu jiného důvodu.

8. 4. 2018 | zobrazeno 8234×

Nejhezčí španělské město Albarracín a rudé skály Pinares del Rodeno

[Španělsko] Albarracín bývá označován za nejhezčí španělské město. A kromě uliček, v nichž jako by se čas zastavil před pár stoletími, za to může i poloha. V okolí se totiž zubí rudé skály Pinares del Rodeno, nabízející krásné výhledy i lezecké příležitosti.

31. 3. 2018 | zobrazeno 7709×

Ciudad Encantada a skalní krajina Serranía de Cuenca

[Španělsko] Vápencové pohoří Serranía de Cuenca nevyniká mohutnými horami, ale spíše bizarními skalními útvary, strmými útesy, vodopády a hustými borovými lesy, které poskytují útočiště divokým zvířatům. Na skalách ostatně vyrostlo i největší město oblasti, Cuenca, proslulá svými „Visícími domy“.

25. 3. 2018 | zobrazeno 4849×

Sepúlveda a Hoces del Río Duratón – supi nad skalními meandry

[Španělsko] Starobylé městečko Sepúlveda je posazeno v krásném prostředí – na skalách, do nichž se zařezaly meandry řeky Duratón, dnes tvořící hluboký zakroucený kaňon. V nedalekém přírodním parku turisté obdivují nejen pozůstatky dávných klášterů a kostelů, ale také snad stovky supů bílých, majestátně kroužících nad říčními meandry.

17. 3. 2018 | zobrazeno 4256×
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace