Pedraza de la Sierra – nejromantičtější španělská vesnice?

[Španělsko] Španělsko je romantických, malebných a překrásných historických městeček plné. O tom, které je to nej, se dá diskutovat celé dny. Jisté ale je, že v kategorii těch nejmenších bude na předních příčkách Pedraza, ležící v předhůří Sierra de Guadarrama v půli cesty mezi Segoviou a Sepúlvedou.

9. 3. 2018 | zobrazeno 5238×

Segovia – pohádkový hrad a monumentální akvadukt

[Španělsko] Ikonou Segovie, padesátitisícového města starého španělského kraje Castilla la Vieja, je římský akvadukt, klenoucí se takřka tři desítky nad náměstím. Mezi další památky města zapsaného na seznamu světového dědictví patří pohádkově vypadající hrad Alcázar nebo velkolepá gotická katedrála.

2. 3. 2018 | zobrazeno 7447×

Podzimní mrakopády v Bieszczadech

[Polsko] Oblast polsko-slovensko-ukrajinského pomezí nám učarovala: nekonečné bukové lesy, travnaté poloniny, krásné noční nebe. Po první návštěvě na přelomu podzimu a zimy a druhé cestě na konci léta jsme chtěli trefit vrcholný podzim, kdy budou barvy nejintenzivnější, což slibovala letošní půlka října.

22. 10. 2017 | zobrazeno 3462×

Siněvir – babí léto v kraji Nikoly Šuhaje

[Ukrajina] Travnaté hřebeny ukrajinských polonin nezklamou v jakémkoliv ročním období, ale začátek podzimu se zlatou trávou, prvními námrazami, mlhami převalujícími se v údolích a sytě rudým borůvčím patří k těm nejhezčím. My se vydali na přechod poloniny Piškoňa v národním parku Siněvir, táhnoucí se nad vesnicí Koločava.

8. 10. 2017 | zobrazeno 3871×

Julské Alpy po Italsku

[Itálie] Julské Alpy si obvykle spojujeme se Slovinskem, ale jejich západní výběžek se táhne až do Itálie. Zde, nad jezerem Predil, nabízí množství zajímavých zajištěných cest po skalnatých hřebenech, často ve stopách I. světové války, kdy zde probíhala jedna z frontových linií. Příjemným bonusem je i krásný nový bivak, stojící přímo na vrcholu hory Foronon del Buinz.

17. 7. 2017 | zobrazeno 6135×

Pitigliano, Orvieto a další etruská romantika

[Itálie] V posledním ze série toskánských fotočlánků se podíváme do několika zajímavých měst a městeček, oplývajících starobylou architekturou, dech beroucími výhledy a malebným okolím: Pitigliana, Orvieta, Grotte di Castro a Latery.

4. 6. 2017 | zobrazeno 5178×

Alpe di Siusi – zasněžené italské altipláno

[Itálie] Alpe di Siusi (německy Seiser Alm) je nejvýše položená horská pastvina v Dolomitech. Zatímco stovky seníků a chatiček rozmístěných po lehce zvlněných travnatých pláních odkazují na minulost, dnes jde především o oblíbené zimní středisko se spoustou vleků a sjezdovek.

28. 5. 2017 | zobrazeno 6621×

Civita di Bagnoregio – umírající město

[Itálie] Città che Muore – „Umírající město“. Takové označení si vysloužilo městečko Civita di Bagnoregio, jehož osud naplňuje eroze a sesuvy. Na skalním ostrohu se tyčí poslední zbytky kdysi bohatého města, které možná za pár desítek let podlehne zubu času úplně…

21. 5. 2017 | zobrazeno 12145×

Sorano – kamenné město na skalách

[Itálie] Jižní Toskánsko je plné malebných starých vesnic a městeček, v nichž jakoby se život zastavil před desítkami či stovkami let. Jedním z nejhezčích je „Citta del tufo“ Sorano, staré město stojící na tufových skalách.

7. 5. 2017 | zobrazeno 10217×

Do srdce Toskánska

[Itálie] Toskánsko je poměrně rozlehlý region, avšak jeho srdce – tolik vyhledávané fotografy – leží bezesporu v oblasti Val d´Orcia. Mimořádně malebná krajina s vinicemi, cypřišovými stromořadími a historickými městečky na kopcích s dalekými výhledy.

30. 4. 2017 | zobrazeno 6900×

San Gimignano – město kamenných věží

[Itálie] Hledat mezi toskánskými městy a městečky to nejhezčí je takřka nemožný úkol, malebných měst zde stojí spousta. Kdyby se o to ale někdo pokusil, San Gimignano, město se čtrnácti kamennými věžemi a krásně zachovalým gotickým centrem by bylo horkým kandidátem. A to nejen pro architekturu samotnou, ale i hezké okolí.

23. 4. 2017 | zobrazeno 10905×

Tatranské království šafránů

[Polsko] S postupujícím jarem sníh mizí i z nejvyšších hor, a namísto něj se stráně zabarvují prvními květy. Na první aprílový víkend s neaprílově hezkým počasí jsme se vydali na polskou stranu Tater za šafrány-krokusy, kterých zde rozkvétá neuvěřitelné množství.

9. 4. 2017 | zobrazeno 6286×
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace