Vysoké Taury - nad údolím Giess

[Rakousko] V centrálním hřebenu rakouských Vysokých Taur leží horská skupina Ankogel s nejvyšším vrcholem Hochalmspitze, dosahujícím nadmořské výšky 3360 m.

9. 10. 2011 | zobrazeno 8855×

Budapešť, město na Dunaji

[Maďarsko] Historie dnes 1,8milionové metropole Maďarska sahá do 10. století, kdy byl na pravém břehu Dunaje založen (Starý) Budín (Óbuda). O dvě století později jsou známa i města, která dala tomu dnešnímu jméno: Buda, rozkládající se kolem hradu na vrchu Várhegy, a Pešť na levém břehu Dunaje. Města byla sjednocena v roce 1873.

24. 9. 2011 | zobrazeno 21476×

Pirin - horské království jezer

[Bulharsko] Pirin je druhým nejvyšším pohořím Bulharska a také oblíbeným cílem (zejména českých a slovenských) turistů. Vzhledem dost připomíná slovenské Vysoké Tatry, avšak s několika bonusy: zatím o něco méně lidí, možnost relativně svobodného stanování a pohybu a jakýmsi nádechem exotiky Balkánu a východu vůbec.

18. 9. 2011 | zobrazeno 6747×

Řecké pobřeží

[Řecko] V dnešním fotočlánku se podíváme do Řecka na břeh Egejského moře – úžasnou kombinaci průzračné vody, tyčících se skalisek a písečných pláží.

4. 9. 2011 | zobrazeno 4981×

Barcelona II. - moderní

[Španělsko] Možná hojnější a zajímavější než stavby historické jsou v Barceloně moderní budovy - ať už šílené stavby Gaudího v čele s novogotickou katedrálou La Sagrada Família nebo další dominanta města, mrakodrap Torre Agbar.

16. 4. 2011 | zobrazeno 9542×

Barcelona I. - historická

[Španělsko] Barcelona, katalánské hlavní město, je směsicí architektury moderní i té historické, soustředěné především ve starých čtvrtích La Ribera, Barri Gotic a El Raval. Najdete zde úzké uličky, kamennou dlažbu a především nádherné gotické katedrály.

6. 4. 2011 | zobrazeno 7387×

Girona - perla severního Katalánska

[Španělsko] Girona, středověké město v severním Katalánsku, je v povědomí většiny lidí jen letištěm na cestě do Barcelony nebo pláže Costa Brava. To je ale škoda, protože historické centrum rozhodně stojí za návštěvu a město celkově působí velmi příjemným a sympatickým dojmem.

31. 3. 2011 | zobrazeno 11193×

Martinské hole aneb když počasí nespolupracuje

Akce na tento víkend byla naplánována dlouho dopředu, ale předpověď počasí zkorigovala plány: sobota byla ztracená úplně, ale nedělní dopoledne slibovalo aspoň šanci na nějakou fotku.

28. 11. 2010 | zobrazeno 5693×

Zlatá Velká Fatra

Předpověď počasí slibovala na poslední říjnový víkend inverzi, v dolinách mlhy a na horách jasno. Byla by škoda toho nevyužít a nevydat se někam na hory, zažít možná poslední období s barvami podzimu. Naše volba padla na Velkou Fatru.

3. 11. 2010 | zobrazeno 7648×

Za racky na Ilha da Berlenga

[Portugalsko] Asi jedenáct kilometrů a necelou hodinku plavbu lodí Avelar Pessoa od přístavu Peniche leží skalnatý ostrov Berlenga, doprovázený skupinkou menších ostrůvků či skalisek, čnících z věčně rozbouřeného moře. Dnes přírodní rezervace, která by se dala nejjednodušeji popsat jako království racků.

23. 6. 2010 | zobrazeno 5349×

Peniche - větrné a skalnaté atlantské pobřeží

[Portugalsko] Velkou část portugalského pobřeží tvoří střídající se skaliska a dlouhé písečné pláže, na které se stále valí vlny Atlantského oceánu, spolu s vytrvalým studeným větrem. Nejinak je tomu i u poloostrova Peniche, na kterém stojí stejnojmenné město s přívlastkem Capital da Onda - „hlavní město vln.

19. 6. 2010 | zobrazeno 11548×

Londýn

[Velká Británie] V Londýně jsem strávil jeden den při cestě do Nepálu, což bylo tak akorát na prolítnutí hlavních památek. Překvapilo mě několik věcí – celodenní jasné počasí, vysoké ceny všeho a multikulturita – turban na hlavě měl jak celník, kontrolující můj pas, tak prodavač jízdenek na metro.

28. 12. 2009 | zobrazeno 7714×
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace