Babia góra – hřebenovka na královnu Beskyd

[Slovensko] Babí hora je se svými 1725 m n. m. nejvyšším vrcholem celých Beskyd, a asi jediným, který má vskutku vysokohorský charakter. Zároveň díky tomu, jak převyšuje své okolí, bývá právem označována za jeden z nejhezčích výhledových kopců na Slovensku, a právem. Navzdory tomu je trochu stranou zájmu fotografů.

9. 10. 2016 | zobrazeno 12287×

Přes zubaté vrcholky Kamnišských Alp

[Slovinsko] Kamnišsko-Savojské Alpy možná nejsou tak známé a navštěvované jako Julské Alpy s nejvyšší horou Slovinska Triglavem, ale krásné jsou minimálně stejně. Na své si zde přijdou zejména milovníci velkých převýšení, skal a hřebenovek.

2. 10. 2016 | zobrazeno 6292×

Letní Hochschwab ve znamení oblak a kamzíků

[Rakousko] Vápencový masiv pohoří Hochschwab leží docela kousek od českých hranic a je tak ideálním cílem vysokohorského přechodu na pár dnů. Nejvyšší bod dosahuje 2277 m n. m., pohoří tvoří soustava rozlámaných mohutných vápencových bloků, a tak zde najdeme jak vysokohorské planiny, tak hluboké soutěsky a kolmé skalní stěny.

11. 9. 2016 | zobrazeno 6809×

Angkor Thom – opevněné královské město

[Kambodža] Ve Velkém městě, jak zní v překladu název Angkor Thomu, obepínají hradby zhruba deset kilometrů čtverečních chrámů a dalších staveb. Na vše dohlížejí trochu znepokojivě se tvářící majestátní obří kamenné hlavy.

13. 8. 2016 | zobrazeno 6670×

Ta Prohm – chrám v objetí džungle

[Kambodža] Ruiny chrámu Ta Prohm patří k těm nejmystičtějším z celého Angkoru. Rozvaliny stavby, o jejíž chod se v dobách největší slávy staralo prý na 80 tisíc lidí, totiž postupně pohlcuje džungle. Mohutné kořeny obřích stromů objímají kamenné bloky, stírají reliéfy, a nad tím vším se ozývají hlasy džungle.

5. 7. 2016 | zobrazeno 10789×

Fotokniha Saal-digital: kvalita pro nej fotky

O nějaké fotoknize jsem uvažoval už docela dlouho, a tak jsem více než rád využil nabídky firmy Saal-Digital pro fotografy. Vzhledem k pochvalným recenzím od ostatních kolegů fotografů jsem čekal spíše pozitivní dojmy, což se potvrdilo.

22. 6. 2016 | zobrazeno 4793×

Rozkvetlá Jizerka ve dne i v noci

Každé jaro na Jizerce rozkvetou tisíce žlutých narcisů. Přestože jde o uměle vysazené (a možná postupně se šířící) kytky, pohled je to velmi malebný. A to jak ve dne, tak i v noci, kdy se nad Jizerkou rozzáří Mléčná dráha.

19. 6. 2016 | zobrazeno 10097×

Nahlédnutí do Makedonie

[Makedonie] Krásná jezera, starobylé kostely i mešity, zajímavé hory. To vše na poměrně malé ploše nabízí Makedonie. Během týdne jsme na letošní školní exkurzi projeli hlavní zajímavosti této země.

15. 6. 2016 | zobrazeno 10740×

Svítání i soumrak u Sra Srang a Banteay Kdei

[Kambodža] Angkor byl plný vodních nádrží, zadržujících v tropickém klimatu tolik potřebnou vodu. Jedním z nich je i nádrž Sra Srang, u níž stojí chrám Banteay Kdei. Přestože nepatří k nejznámějším, nám se líbil hodně: byl totiž naším prvním angkorským chrámem, a za krásného západového světla tam skoro nikdo další nebyl.

8. 6. 2016 | zobrazeno 4043×

Zimní krása Julských Alp

[Slovinsko] Letošní Velikonoce jsme strávili v okolí Triglavu, zimní túrou v krásně zasněžených horách. Ač to tak první den nevypadalo, nakonec se počasí umoudřilo a odměnilo nás takřka dokonalým západem slunce, jasnou nocí plnou hvězd i ranní inverzí a dalekými výhledy.

22. 5. 2016 | zobrazeno 6014×

Angkor Wat – v centru města bohů

[Kambodža] Pod názvem Angkor si mnozí nepředstaví celé rozsáhlé pozůstatky obřího města, ale často jen tu stavbu nejznámější. Angkor Wat, chrám inspirovaný posvátnou hinduistickou horou Méru, ohromuje dnes stejně, jako před staletími, kdy byl postaven.

1. 5. 2016 | zobrazeno 6740×

Jaro na Pálavě i pod Pálavou

Jaro je obdobím, které je na Pálavě asi nejhezčí: svěže zelená tráva a listy stromů, první teplé dny, a hlavně spousty rozkvetlých kytek i stromů. Příroda se navíc mění rychle, a tak třeba dva víkendy po sobě je krajina docela jiná.

24. 4. 2016 | zobrazeno 8156×
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace