Peniche - větrné a skalnaté atlantské pobřeží

[Portugalsko] Velkou část portugalského pobřeží tvoří střídající se skaliska a dlouhé písečné pláže, na které se stále valí vlny Atlantského oceánu, spolu s vytrvalým studeným větrem. Nejinak je tomu i u poloostrova Peniche, na kterém stojí stejnojmenné město s přívlastkem Capital da Onda - „hlavní město vln.

19. 6. 2010 | zobrazeno 11539×

Broumovsko

Dlouho dopředu naplánovaný fotoseminář na Broumovsku lehce sabotovalo počasí. Zatímco první den byl „jen“ opar a slunce většinu času zalezlé za mraky, druhý už byla obloha zatažená kompletně. Ideální to tak bylo jen na focení vodopádů.

1. 6. 2010 | zobrazeno 9757×

Jarní Podyjí

Národní park Podyjí je rájem pro cyklisty díky husté síti relativně rovinatých cyklostezek. Cestovat lze po hradech, zámcích i pěkné přírodě.

24. 5. 2010 | zobrazeno 5351×

Jarní procházka Pálavou

Chráněná krajinná oblast Pálava je zejména na jaře cílem doslova davů milovníků rostlin. Díky unikátním ekosystémům, jako jsou skalní i jiné stepi, na živiny bohatému podloží, teplému klimatu a poloze v Panonské biogeografické provincii zde roste mnoho druhů, které jinde nenajdete. [poděkování Honzovi Juřicovi za určení většiny rostlin]

24. 5. 2010 | zobrazeno 37076×

Fotografický podvečer na Pohansku

Oblast lužních lesů a luk s mohutnými duby mezi Břeclaví a soutokem řek Moravy a Dyje patří k mým nejoblíbenějším místům. Z domu to mám kousek, jezdím nebo chodím tam celkem pravidelně a snažím se poznat a zachytit zdejší krásy ve všech ročních obdobích i náladách. Po dlouhé době azurové nebe spolu s tradičním jarním povodňováním mě tam vytáhlo zase.

18. 4. 2010 | zobrazeno 5938×

Soutok Moravy a Dyje

V nejjižnějším cípu Moravy, uprostřed hlubokých lužních lesů, se stékají dvě mohutné řeky – Morava a Dyje. Jejich soutok je zároveň trojmezím České republiky, Rakouska a Slovenska. V dobách existence železné opony patřila zejména oblast podél Dyje, tedy hranice s Rakouskem, k místům pro normální lidi nedostupným.

29. 4. 2010 | zobrazeno 27164×

Jak na panoramatické fotografie

Panoramatické fotografie nám dovolují zprostředkovat široký úhel záběru, podobný přirozenému dojmu při pohledu okem například na krajinu z vyhlídky. Určitou atraktivnost mají také už použitím méně obvyklého formátu než většina fotografií, které jsme zvyklí vídat. [vyšlo v časopise Naše příroda]

27. 2. 2010 | zobrazeno 12004×

Nazca a Ica

[Peru] Nazca patří k povinným zastávkám turisty v Peru. Slavné obrazce přitahují každoročně desítky tisíc návštěvníků. Nedaleko leží další lákadlo – poušť Atacama u města Ica, známá obrovskými písečnými dunami.

11. 3. 2010 | zobrazeno 8286×

Nevado Chachani

[Peru] V blízkosti Arequipy, „bílého města“, leží několik sopek. El Misti je dokonalý kužel pokrytý sopečným prachem. Nevado Chachani má lehce přes 6000 m n. m., čímž nás nalákala k výstupu. Vzhledem k nepřítomnosti ledovce se jedná o jednu z nejjednodušších šestitisícovek.

19. 2. 2010 | zobrazeno 6164×

NP Madidi a Pampas del Yacuma

[Bolívie] Národní park Madidi a rezervace Pampas del Yacuma byly na naší cestě svou krajinou výjimečné. Většinu času jsme strávili na horách, altiplánu a poušti, a návštěva pralesa a přilehlých ekosystémů slibovala jiné zážitky včetně velkého množství zvířat.

10. 2. 2010 | zobrazeno 6041×

Panská skála a její okolí

CHKO Lužické hory leží na severu Čech, v těsném sousedství dalších chráněných území NP České Švýcarsko, CHKO České středohoří a CHKO Labské pískovce. Hlavním předmětem ochrany jsou zde především geomorfologické útvary – skalní města, vypreparované znělcové a čedičové lakolity či batolity.

7. 2. 2010 | zobrazeno 11413×

CHKO Soutok: Vznikne na jihu Moravy nová chráněná oblast?

Oblast říčních niv u soutoku Moravy a Dyje představuje zbytky původních rozsáhlých porostů lužních lesů, kde se navzdory vlivu člověka zachovaly cenné lokality se spoustou vzácných živočichů. Jedná se o typickou ukázku harmonické krajiny, vzniklou spolupůsobením člověka. [vyšlo v časopise Naše příroda]

31. 1. 2010 | zobrazeno 8123×
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace