Třídit podle: místa | tématu | na mapě | nejčtenější


Tulove Grede – fotografův ráj ve Vinnetouově kraji

[Chorvatsko] Zubatá skaliska Tulove grede se mezi bezpočtem dalších bělostných vápencových skal chorvatského Velebitu proslavila účinkováním ve filmech ze série s Vinnetouem, jehož několik scén se tady natáčelo. Dobře dostupný hřeben je ale doslova fotografickým rájem.

26. 9. 2020 | zobrazeno 3706×

Dietrichsteinská hrobka – cesta do záhrobí

Monumentální dvouvěžové průčelí je jednou z dominant mikulovského náměstí. Dřívější kostel nechal František Josef z Dietrichsteina přestavět na hrobku, kde odpočívají členové rodu, jenž dal Mikulovsku jeho podobu.

27. 10. 2019 | zobrazeno 3682×

Gösseck - na nejvyšší vrchol Eisenerzských Alp

[Rakousko] Eisenerzské Alpy se táhnou jižne od města, podle něhož dostaly svůj název. Trochu bokem od hlavního hřeben se tyčí jejich nejvyšší bod – Gößeck (2214 m n. m.), hora s krásným výhledem a nebojácnými kozorožci.

20. 8. 2019 | zobrazeno 3655×

NP Namib-Naukluft – prastaré welwitschie a aloe u Bloedkoppie

[Namibie] V nekonečných dálkách pustého národního parku Namib-Naukluft se skrývají mnohé přírodní poklady: rudé písečné přesypy, tisíc let staré exempláře dlouhověkých welwitschií a žulové masivy, obklopené fotogenickými solitérními aloemi.

16. 9. 2018 | zobrazeno 3581×

Salar de Surire – termální prameny, lamy, plameňáci a nanduové

[Chile] Salar de Surire je 160kilometrová solná poušť, jejíž název pochází od španělského označení suri pro nandu Darwinova – jihoamerického ptačího běžce. Na jižním okraji salaru se nachází také Termas de Polloquere s gejzíry a termálními bazénky.

26. 11. 2017 | zobrazeno 3570×

Cestovní deník Indie 2010

[Indie] Měsíční cesta po Indii, hlavním cílem byl Ladak. Bohužel díky velkým povodním pár týdnů před návštěvou jsme původní, trekový program museli zredukovat a upravit. Nenechali jsme si ujít ani Manali v Himachal Pradesh, Amritsar, Agru a Varánásí.

14. 3. 2012 | zobrazeno 3567×

Horní synagoga v Mikulově – památka židovské čtvrti

Židé jsou s historií Mikulova neodmyslitelně spjati. Po několik století zde vzkvétala rozsáhlá židovská čtvrť s několika synagogami, obřadní nádrží mikví a rozsáhlým hřbitovem. Budova Horní synagogy v dnešní Husově ulici je jednou z nejvýraznějších památek, které se dodnes zachovaly.

31. 5. 2020 | zobrazeno 3540×

Dřín jarní – žlutý posel jara (nejen) na Pálavě

Prvním keřem, jehož květy rozzáří jinak šedohnědou krajinu často už na konci února, je dřín jarní (Cornus mas). Žluté koule, zářící na svazích Děvína, Stolové hory, Milovické pahorkatiny i podél cest a silnic jsou známkou blížícího se jara.

22. 3. 2020 | zobrazeno 3498×

Mostviertel – rakouské Toskánsko pod katedrálou Sonntagberg

[Rakousko] Mostviertel je jihozápadní část Dolního Rakouska. Malebná kopcovitá krajina s výhledy na jednu stranu do údolí Dunaje, na stranu druhou zubaté vrcholky Alp. A plná hrušní a dalších ovocných stromů, které – zvlášť v květu na jaře – krásu zdejší krajiny korunují.

28. 4. 2019 | zobrazeno 3475×

Podzimní mrakopády v Bieszczadech

[Polsko] Oblast polsko-slovensko-ukrajinského pomezí nám učarovala: nekonečné bukové lesy, travnaté poloniny, krásné noční nebe. Po první návštěvě na přelomu podzimu a zimy a druhé cestě na konci léta jsme chtěli trefit vrcholný podzim, kdy budou barvy nejintenzivnější, což slibovala letošní půlka října.

22. 10. 2017 | zobrazeno 3461×

Damaraland a Twywelfontein – skalní malby, zkamenělý les a pouštní sloni

[Namibie] Severozápadní část Namibie, označovaná jako Damaraland, je (i na namibijské poměry) pustým místem. Přesto tady najdeme hned několik zajímavostí: rozsáhlé skalní malby a petroglyfy Twyfelfontein, zkamenělý les, skalní čedičové varhany a také unikátní populaci slonů, kteří se adaptovali zdejším pouštním podmínkám.

8. 7. 2018 | zobrazeno 3452×

Srovnání širokoúhlých objektivů pro Pentax

Vzhledem k nespokojenosti s výkonem mého letitého Tamronu SP 10-24 mm Di II SP LD jsem se začal poohlížet po alternativě. A bohužel u Pentaxu situace není ideální. Ve fotočlánku shrnuji srovnání ostrosti Tamron SP 10-24 mmDi II SP LD, Sigma 10-20 mm/f3.5 EX DC HSM a Samsung (Pentax)...

6. 8. 2017 | zobrazeno 3386×
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace