Asie: Nepál


Chhukhung a Imja Tsho

[Nepál] Odbočka do údolí potoka Imja Khola je oblíbená zejména z aklimatizačních důvodů. Většina lidí zůstavá na přespání v Dingboche a druhý den pokračuje nalehko dál údolím. Druhým lákadlem je pak jeden z trekových kopců – Island peak.

3. 12. 2009 | zobrazeno 5587×

Údolí Khumbu

[Nepál] Údolí Khumbu je v NP Sagarmatha suverénně nejnavštěvovanějším. Je to nejkratší cesta do základního tábora Everestu i na Kala Patthar, takže v sezóně jím prochází doslova davy turistů. My jím absolvovali cestu zpátky do Namche Bazar.

1. 12. 2009 | zobrazeno 5889×

Gorak Shep a Kala Patthar

[Nepál] Osada Gorak Shep a vyhlídkový kopec Kala Patthar (5648 m n. m.) v údolí Khumbu je hlavním cílem všech trekařů. Závěr údolí je obklopen mohutnou hradbou hor, kterým vévodí Pumori a Nuptse, vidět je i Everest a jeho základní tábor je nedaleko.

29. 11. 2009 | zobrazeno 7987×

Gokyo – údolí jezer

[Nepál] Údolí Gokyo je známé především svými jezery – těch velkých zde leží asi šest, menších bezpočet. Území je zařazeno do Ramsarské úmluvy na ochranu mokřadních ekosystémů. Nad ně se vypíná vyhlídkový kopec Gokyo Ri (5360 m n. m.) s majestátním výhledem nejen na jezera, ale i mnohé osmitisícovky.

26. 11. 2009 | zobrazeno 7525×

Thame a sedlo Renjo La

[Nepál] Údolí řeky Bhote Koshi je ze tří hlavních údolí NP Sagarmatha nejméně navštěvované. Někteří z turistů v rámci aklimatizace zamíří do vesnice Thame, dál pokračuje málokdo. Přitom údolím vede cesta do hraničních sedel s Tibetem, základního tábora Cho Oyu nebo sedla Renjo La.

25. 11. 2009 | zobrazeno 5536×

Namche Bazar a Khumjung

[Nepál] Téměř každý turista stráví v Namche Bazar dvě noci z důvodu aklimatizace. Den mezi nimi lze vyplnit různě – okouněním v obchůdcích, nabízejících všechno, co člověk může v horách potřebovat (a leccos navíc), nebo výletem nalehko po okolí.

24. 11. 2009 | zobrazeno 8289×

Z Lukly do Namche Bazar

[Nepál] První etapu treku pod střechu světa mají všichni společnou. Cesta vede zeleným údolím z Lukly do střediskové vesnice Namche Bazar, která leží na styku tří hlavních údolí.

11. 11. 2009 | zobrazeno 10387×

Himalájské štíty černobíle

[Nepál] Kombinace vyčnívajících skalisek, zářícího bílého sněhu, ledovců a mraků s temně modrou oblohou říjnové sezóny si přímo žádá o převod fotografií do škály černé a bílé. Několik himalájských vrcholů v takové úpravě si můžete prohlídnout na následujících fotografiích.

2. 11. 2009 | zobrazeno 10717×
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace