Česká Republika: Pálava


Kniha Pálava o dvě deci výš

Pojeďte s námi na jih Moravy. Do kraje bradel, manýrů a venuší. Do nejteplejší a nejslunnější oblasti naší země - na Pálavu. Tahle knížka není jen obyčejným průvodcem. Nezaručujeme tedy, že se s ní neztratíte. Co ale zaručit můžeme, je, že v ní najdete tipy na krásná místa, výrazné osobnosti, velká vína i malé potvory. Pálava je zkrátka kraj, kde dokonce i býti ztracen může být docela příjemné.

18. 12. 2022 | zobrazeno 1115×

Mikulov s vůní šeříků

Opojná vůně rozkvetlých šeříků ukazuje, že jaro je v plném proudu, dny se prodlužují, první teplé večery lákají k procházkám a posezení se sklenkou v ruce a krásným výhledem před sebou.

4. 7. 2021 | zobrazeno 1929×

Mikulov panoramatický aneb nejhezčí mikulovské vyhlídky

Díky poloze mezi vápencovými skalami a kopci i množství věží a věžiček nabízí Mikulov bezpočet možností, odkud se pokochat výhledem na jeho krásu.

1. 7. 2021 | zobrazeno 2600×

Mikulov mlhou obklopený

Přelom letošního února a března byl v Mikulově ve znamení mlhy, která vždy večer město pohltila a vydržela do poledne dalšího dne, často i déle. Když se ale její horní úroveň trefí do správné výšky, může vzniknout jedna z nejhezčích podívaných.

4. 3. 2021 | zobrazeno 2188×

Mrazivé ráno na Mušově

Kostel sv. Linharta, stojící na ostrůvku obklopeném vodami Novomlýnských nádrží, je smutným mementem vesnice Mušov a jedinečné krajiny lužních lesů a luk, která zmizela při výstavbě tohoto megalomanského vodního díla.

16. 2. 2021 | zobrazeno 2234×

Vrápenci malý - zimní spáči na Turoldu

Jeskyně Na Turodlu, největší a z pálavských jeskyní jediná veřejnosti přístupná, je významným zimovištěm vrápenců malých i dalších druhů netopýrů. A spolu s lomem připomínkou proměn a zvratů v historii kopce Turold.

24. 1. 2021 | zobrazeno 2181×

Pálava – nečekaně barevný listopad

Letošní podzim focení na Pálavě moc nepřál: většinu dní bylo šedo, slunce vysvitlo maximálně na pár chvil okolo poledne – v říjnu jsem udělal asi tři fotky. Pak to ale nečekaně vynahradil listopad.

27. 12. 2020 | zobrazeno 1935×

Sirotčí hrádek nad Klentnicí

Zřícenina Sirotčího hradu, tyčící se na vápencových skalách Růžového vrchu nad Klentnicí, je jedním ze symbolů Pálavy.

12. 12. 2020 | zobrazeno 3791×

Horní synagoga v Mikulově – památka židovské čtvrti

Židé jsou s historií Mikulova neodmyslitelně spjati. Po několik století zde vzkvétala rozsáhlá židovská čtvrť s několika synagogami, obřadní nádrží mikví a rozsáhlým hřbitovem. Budova Horní synagogy v dnešní Husově ulici je jednou z nejvýraznějších památek, které se dodnes zachovaly.

31. 5. 2020 | zobrazeno 3550×

Dietrichsteinská hrobka – cesta do záhrobí

Monumentální dvouvěžové průčelí je jednou z dominant mikulovského náměstí. Dřívější kostel nechal František Josef z Dietrichsteina přestavět na hrobku, kde odpočívají členové rodu, jenž dal Mikulovsku jeho podobu.

27. 10. 2019 | zobrazeno 3694×

Dřín jarní – žlutý posel jara (nejen) na Pálavě

Prvním keřem, jehož květy rozzáří jinak šedohnědou krajinu často už na konci února, je dřín jarní (Cornus mas). Žluté koule, zářící na svazích Děvína, Stolové hory, Milovické pahorkatiny i podél cest a silnic jsou známkou blížícího se jara.

22. 3. 2020 | zobrazeno 3511×

Fotografický průvodce 100 pálavských rostlin

Svými fotografiemi jsem přispěl do fotografického průvodce po rostlinách Pálavy, který právě vychází ve spolupráci Okrašlovacího spolku Mikulov a Správy CHKO Pálava.

9. 3. 2020 | zobrazeno 3957×
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace