Křivé jezero

NPR Křivé jezero představuje zbytky původního lužního lesa pod Pálavou, který unikl neradostnému osudu, který potkal rozsáhlé porosty západně od něj. Ty totiž byly zaplaveny vodními nádržemi Nové Mlýny. Svědky dávných časů jsou tam jen mrtvé kmeny několika nejvyšších stromů, čnící nad hladinu. [vyšlo v časopise Naše příroda]

6. 1. 2010 | zobrazeno 19309×

Na kolech kolem San Pedro de Atacama

[Chile] Chilské městečko San Pedro de Atacama je jedním z nejznámějších turistických center, ležících v této poušti. Kromě různých výletnických cílů v jeho okolí je také výchozí branou na populární Salar tours – několikadenní cesty na bolivijské altipláno. Ale i zde, v turistickém středisku, lze udělat zajímavý okruh, kde po většinu dne potkáte jediného cestovatele. [vyšlo v časopise Outdoor]

3. 1. 2010 | zobrazeno 7285×

Alpamayo base camp trek

[Peru] Nejkrásnější, nejdrsnější, nejodlehlejší – to jsou jen některá nej, která se vážou k této tůře peruánským pohořím Cordillera Blanca. A ještě jedno je určitě nutno zmínit – Nevado Alpamayo, podle něhož je trasa pojmenována, bývá označován za jednu z nejkrásnějších hor světa. [vyšlo v časopise Lidé a hory]

14. 12. 2009 | zobrazeno 9699×

Lužní lesy Moravy a Dyje

Lužní lesy, nacházející se v oblasti soutoku řek Moravy a Dyje, tvoří zhruba třetinu rozlohy tohoto ekosystému v České republice, a zároveň jsou na našem území nejrozsáhlejším souvislým pásem tohoto typu lesa, přestože jejich rozloha je oproti stavu ve starověku zhruba pětinová. Dnešní krajina je podobně různorodá jako její obyvatelé.

9. 12. 2009 | zobrazeno 26573×

Chhukhung a Imja Tsho

[Nepál] Odbočka do údolí potoka Imja Khola je oblíbená zejména z aklimatizačních důvodů. Většina lidí zůstavá na přespání v Dingboche a druhý den pokračuje nalehko dál údolím. Druhým lákadlem je pak jeden z trekových kopců – Island peak.

3. 12. 2009 | zobrazeno 5604×

Údolí Khumbu

[Nepál] Údolí Khumbu je v NP Sagarmatha suverénně nejnavštěvovanějším. Je to nejkratší cesta do základního tábora Everestu i na Kala Patthar, takže v sezóně jím prochází doslova davy turistů. My jím absolvovali cestu zpátky do Namche Bazar.

1. 12. 2009 | zobrazeno 5910×

Gorak Shep a Kala Patthar

[Nepál] Osada Gorak Shep a vyhlídkový kopec Kala Patthar (5648 m n. m.) v údolí Khumbu je hlavním cílem všech trekařů. Závěr údolí je obklopen mohutnou hradbou hor, kterým vévodí Pumori a Nuptse, vidět je i Everest a jeho základní tábor je nedaleko.

29. 11. 2009 | zobrazeno 8000×

Gokyo – údolí jezer

[Nepál] Údolí Gokyo je známé především svými jezery – těch velkých zde leží asi šest, menších bezpočet. Území je zařazeno do Ramsarské úmluvy na ochranu mokřadních ekosystémů. Nad ně se vypíná vyhlídkový kopec Gokyo Ri (5360 m n. m.) s majestátním výhledem nejen na jezera, ale i mnohé osmitisícovky.

26. 11. 2009 | zobrazeno 7546×

Krymský poloostrov – od hor k moři

[Ukrajina] Krymský poloostrov, vybíhající z Ukrajiny do Černého moře, sice nemá příliš velkou rozlohu, avšak svou pestrostí si nezadá s mnohem většími celky. Největší část tvoří trochu fádní rovinaté stepi, ale při pobřeží se zvedají hory, dosahující výšky více než 1500 m n. m. a ostře kontrastující s blízkou mořskou hladinou.

11. 12. 2009 | zobrazeno 10962×

Tre Cime di Lavaredo – fotografův ráj

[Itálie] Skalní věže italských Dolomit jsou velkým lákadlem pro horolezce, turisty, vyznavače zajištěných cest, ale i fotografy. Oblast Lavaredo, ležící v Sextenských Alpách, je pro svou snadnou dostupnost a množství horských chat jednou z nejvyhledávanějších. Její nepřehlédnutelnou dominantou jsou věže Tre Cime.

24. 11. 2009 | zobrazeno 16043×

Thame a sedlo Renjo La

[Nepál] Údolí řeky Bhote Koshi je ze tří hlavních údolí NP Sagarmatha nejméně navštěvované. Někteří z turistů v rámci aklimatizace zamíří do vesnice Thame, dál pokračuje málokdo. Přitom údolím vede cesta do hraničních sedel s Tibetem, základního tábora Cho Oyu nebo sedla Renjo La.

25. 11. 2009 | zobrazeno 5565×

Namche Bazar a Khumjung

[Nepál] Téměř každý turista stráví v Namche Bazar dvě noci z důvodu aklimatizace. Den mezi nimi lze vyplnit různě – okouněním v obchůdcích, nabízejících všechno, co člověk může v horách potřebovat (a leccos navíc), nebo výletem nalehko po okolí.

24. 11. 2009 | zobrazeno 8312×
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace