Pálava panoramatická

Bílá vápencová skaliska se tyčí nad okolní rovinatou krajinou, pod věčně rozpáleným sluncem – které tomuto místu dalo pojmenování – se daří teplomilným druhům, které jinde v České republice nenajdeme, a zříceniny středověkých hradů skrývají tajemství minulosti. To je Pálava, chráněná krajinná oblast na nejjižnějším cípu Moravy.

27. 4. 2010 | zobrazeno 27570×

Z Lukly do Namche Bazar

[Nepál] První etapu treku pod střechu světa mají všichni společnou. Cesta vede zeleným údolím z Lukly do střediskové vesnice Namche Bazar, která leží na styku tří hlavních údolí.

11. 11. 2009 | zobrazeno 10387×

Dívčí hrady v proměnách dne a roku

Dívčí hrady (nebo také Děvičky) se tyčí nad Pavlovem, na strategickém místě na okraji Pálavských vrchů s krásnými výhledy do okolí. V době vzniku hradu ve 13. století to byly hlavně hluboké lužní lesy okolo líně tekoucí Dyje, dnes je na jejich místě vodní dílo Nové Mlýny.

10. 11. 2009 | zobrazeno 15827×

Řím - věčné město

[Itálie] Hlavní město Itálie, Řím, neboli také věčné město. Obrovské seskupení památek všeho druhu a stáří – antická fóra, středověké kostely nebo prostě obyčejné uličky se zvláštní atmosférou. A také již v časném březnu krásné jarní počasí. [části textů převzaty z Wikipedie]

7. 12. 2009 | zobrazeno 17616×

Noční Praha

Praha má po setmění zvláštní kouzlo. Všechny hlavní památky září oslněny reflektory, na staletími chůze vyhlazených kamenech se odráží svit pouličních lamp. Pojďme na malou procházku noční Prahou. [části textů převzaty z Wikipedie]

10. 12. 2009 | zobrazeno 13481×

Beskydská panoramata

Do Beskyd to mám z Ostravy kousek, takže patří k mým častým cílům – na Lysé hoře jsem byl snad víckrát než na Pálavě. Pěkné výhledy ale nabízí i třeba o něco méně navštěvovaný Smrk.

17. 11. 2009 | zobrazeno 11204×

Zimní Malá Fatra

Vyjíždíme tradičně brzo ráno zpomaleným rychlíkem směr Poprad-Tatry. Kousíček před Žilinou se objevuje první výhled na hory – nádhera, zasněžené vrcholky, dole pálí slunko… Ve Strečně je strašné vedro. Cesta vede nejdřív údolím podél Váhu (Domašínský meander).

5. 11. 2009 | zobrazeno 6667×

Jarní Malá Fatra

Kam vyrazit, aby se člověk ve zkouškovém nezbláznil? Na nejbližší pořádné hory, tedy na Malou Fatru…

6. 12. 2009 | zobrazeno 9886×

Kraviarský hřeben Malé Fatry

Příznivá předpověď počasí nás nalákala na zimní výlet do Malé Fatry. Naším cílem byla chata pod Chlebom, a pro zpestření cesty jsme se rozhodli pro výstup jedním z bočních hřebenů, Kraviarským. [vyšlo v časopise Turista]

5. 3. 2010 | zobrazeno 5534×

Tupiza - geologická učebnice

[Bolívie] Dvacetitisícová Tupiza leží na východním okraji altiplánské náhorní plošiny, nedaleko bolívijsko-argentinských hranic. Město je obklopeno množstvím kaňonů a soutěsek quebradas, vyhloubených v rudě zbarvených pískovcích a připomínajících klasické obrázky z amerického divokého západu.

4. 11. 2009 | zobrazeno 4119×

Altiplánské laguny

[Bolívie] Altipláno, náhorní plošina v Bolívii, skrývá kromě skalních útvarů, horkých pramenů nebo krajin jako z jiného světa také velké množství lagun, pozůstatků dávných jezer. Vlivem odlišného minerálního složení podloží či jiných podmínek hrají všemi barvami.

4. 11. 2009 | zobrazeno 6695×

Centrální Andy - Cordillera del Huaytapallana

[Peru] Oblast peruánských centrálních And v okolí měst Ayacucho, Huanta či Huancayo byla dlouhá léta známa především jako hlavní působiště marxistické teroristické organizace Světlá stezka, Sendero Luminoso. Dnes sem peruánská vláda láká turisty a málo navštěvovaný kraj stojí za návštěvu.

17. 5. 2010 | zobrazeno 6162×
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace