Hlaváček jarní – zářící slunce pálavských svahů

Až osmicentrové žluté květy hlaváčku jarního (Adonis vernalis) každoročně rozzáří stráně Pálavy a ohlašují, že jaro je tady. Vzácná a chráněná rostlina je jedním ze symbolů pálavské květeny a zdejších ekosystémů.

14. 4. 2019 | zobrazeno 6047×

Kosatec nízký – rozkvetlá pálavská zahrádka

Čas, kdy se svahy Pálavy rozzáří kvetoucími kosatci nízkými, znamená jeden z největších návštěvnických náporů. Spolu s hlaváčky jarními nebo konikleci velkokvětými totiž kosatec patří k ikonickým druhům rostlin, a co do početnosti rozhodně vede.

9. 4. 2019 | zobrazeno 7301×

Mikulov z věže kostela sv. Václava

Charakteristickou siluetu Mikulova tvoří věže, vyčuhující nad okolní zástavbu. Hlavní zámecká věž, Břitová věž, kostel, zvonice a kaple na Svatém kopečku, hranatá věž Kozího hrádku a taky věž kostela sv. Václava. Z jejího vrcholu se otevírají neobvyklé pohledy na město.

25. 3. 2019 | zobrazeno 6901×

Pohlednice Jizerské hory

Nová série pěti pohlednic: Jizerské hory pro pohlednictvi.cz

15. 2. 2019 | zobrazeno 2434×

Nové pohlednice Pálava a Mikulov

V letech 2017 a 2018 jsem pro mikulovské turistické informační centrum připravil novou sadu pohlednic Pálavy a jejího okolí. Kromě nových fotek dostaly také zbrusu nový design.

27. 1. 2019 | zobrazeno 4183×

Jak se fotilo s Olympusem E-M1 mii v Namibii?

Necelé tři týdny v Namibii byly první „velkou“ akcí, na kterou jsem bral novou výbavu. Jak se Olympus OMD E-M1 mk ii osvědčil? Nabízím pár postřehů a dojmů.

25. 11. 2018 | zobrazeno 2062×

Passo di Giau – mezi mraky a dolomitskými velikány

[Itálie] Sedlo Giau je jedno z mnoha silničních sedel, které nekonečnými serpentinami protínají dolomitské hřebeny a poskytují jednoduchou možnost, jak se dostat vysoko do hor. A okolí tohoto sedla rozhodně stojí za to.

4. 11. 2018 | zobrazeno 5579×

Monte Morgenleit – dolomitské vyhlídkové překvapení

[Itálie] Na tento travnatý hřeben Karnských Alp v oblasti Sauris, dříve nazývané Zahre, jsme narazili náhodou. Na mapě jsem hledal nějaké místo, které by leželo po cestě do Dolomit, a na východové focení by se dalo jít kousek od auta. Vůbec jsem nečekal, že by mohlo jít o tak pěkné místo...

28. 10. 2018 | zobrazeno 3095×

Jizera, Holubník a Ptačí kupy – jizerská panoramata v babím létě

Rudé borůvčí, torza usychajících smrkových kmenů, daleké výhledy – tak vypadají jizerskohorské vrcholy na přelomu léta a podzimu, v čase, kdy se začínají barvit bukové lesy.

21. 10. 2018 | zobrazeno 5427×

Jamnik a Bled – ikonické slovinské kostelíčky

[Slovinsko] Kostely v Jamniku a na ostrově Blejski Otok v Bledu nechybí na žádném propagačním materiálu Slovinska. Není divu, jejich poloha je ideální – zatímco kostel sv. Prima a Felicia v Jamniku shlíží na okolní hory, kostel Nanebevzetí Panny Marie doplňuje romantické Bledské jezero.

15. 5. 2016 | zobrazeno 8494×

Duna 45 a Hiddenvlei, opuštěná krása v dunách

[Namibie] Hiddenvlei je podobná suchá pánev jako mnohem známější Sossuvlei nebo Deadvlei. A i když od nich leží sotva pár kilometrů daleko, zůstává stranou zájmu téměř všech návštěvníků. Do syta si tady lze užít klidu a fotogenických scenérií.

7. 10. 2018 | zobrazeno 4841×

Triglav – od západu do svítání u nejvyšší hory Slovinska

[Slovinsko] Na Triglav a zpět do údolí se sice dá vylézt za jeden den, ale byla by škoda nevyužít možnosti přespat okolo dvou tisíc metrů nad mořem přímo ve středu Julských Alp. A když dobře vyjdou podmínky, je to ráno i večer přenádherná podívaná.

30. 9. 2018 | zobrazeno 7271×
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace