Asie: Kambodža


Angkor Thom – opevněné královské město

[Kambodža] Ve Velkém městě, jak zní v překladu název Angkor Thomu, obepínají hradby zhruba deset kilometrů čtverečních chrámů a dalších staveb. Na vše dohlížejí trochu znepokojivě se tvářící majestátní obří kamenné hlavy.

13. 8. 2016 | zobrazeno 6619×

Ta Prohm – chrám v objetí džungle

[Kambodža] Ruiny chrámu Ta Prohm patří k těm nejmystičtějším z celého Angkoru. Rozvaliny stavby, o jejíž chod se v dobách největší slávy staralo prý na 80 tisíc lidí, totiž postupně pohlcuje džungle. Mohutné kořeny obřích stromů objímají kamenné bloky, stírají reliéfy, a nad tím vším se ozývají hlasy džungle.

5. 7. 2016 | zobrazeno 10737×

Svítání i soumrak u Sra Srang a Banteay Kdei

[Kambodža] Angkor byl plný vodních nádrží, zadržujících v tropickém klimatu tolik potřebnou vodu. Jedním z nich je i nádrž Sra Srang, u níž stojí chrám Banteay Kdei. Přestože nepatří k nejznámějším, nám se líbil hodně: byl totiž naším prvním angkorským chrámem, a za krásného západového světla tam skoro nikdo další nebyl.

8. 6. 2016 | zobrazeno 3989×

Angkor Wat – v centru města bohů

[Kambodža] Pod názvem Angkor si mnozí nepředstaví celé rozsáhlé pozůstatky obřího města, ale často jen tu stavbu nejznámější. Angkor Wat, chrám inspirovaný posvátnou hinduistickou horou Méru, ohromuje dnes stejně, jako před staletími, kdy byl postaven.

1. 5. 2016 | zobrazeno 6704×

Angkor – (nejen) fotografický průvodce městem bohů

[Kambodža] Pozůstatky královského města Angkor, rozkládající se na ploše zhruba 400 km2, jsou hlavním turistickým lákadlem Kambodže. Každoročně je navštíví více než dva milionů návštěvníků, mezi nimi množství fotografů, majících představu nafotografování podobně dokonalých snímků, jaké objevili na internetu. Je to ale vůbec možné?

18. 4. 2016 | zobrazeno 7292×

Phnom Penh královský i pekelný

[Kambodža] Hlavní město Kambodže, dvoumilionový Phnom Penh, nabízí návštěvníkům zážitky z obou konců spektra: klid a velkolepost výstavního královského paláce na jedné straně, mementa hrůzného režimu Rudých Khmerů na straně druhé.

12. 3. 2016 | zobrazeno 6622×

Kampot – pepřem kořeněná architektura

[Kambodža] Kampot, malebné městečko ležící nedaleko kambodžského mořského pobřeží, je oblíbenou cestovatelskou zastávkou. Hlavním lákadlem je zubem času trochu ohlodaná francouzská koloniální architektura a příjemná atmosféra města, ale také zajímavé okolí.

6. 3. 2016 | zobrazeno 6791×
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace