Asie: Indie


Cestovní deník Kašmír, Zanskar a Ladak 2012

[Indie] Deník z druhé cesty po nejsevernějším výběžku Indie, nazývaném Malý Tibet.

6. 12. 2012 | zobrazeno 6302×

Tajemné údolí Spiti s kláštery Ki a Dhankar

[Indie] Jméno Spiti v překladu znamená „střední zem“ – myšleno mezi Ladakem na západě a Tibetem na východě. Přestože patří do státu Himáčal Pradéš, charakter krajiny i lidí je mnohem bližší „Malému Tibetu“ a od zbytku Indie jej oddělují vysoké hory a sedla. Právě zde, na kopečku nad údolím řeky, se tyčí – alespoň pro mě – nejkrásnější buddhistický klášter, Ki.

9. 12. 2012 | zobrazeno 10424×

Trek přes Parang La - přechod z Ladaku do Spiti

[Indie] Většina ladáckých treků vznikla na trasách dávných stezek, spojujících jednotlivé odlehlé kouty této drsné země a umožňujících převoz zboží i setkávání obyvatel. Nejinak je tomu v případě přechodu přes sedlo Parang La, které spojuje Ladákh přes údolí Rupshu a jezero Tso Moriri s údolím řeky Spiti a skrze něj Tibetetem.

25. 11. 2012 | zobrazeno 6348×

Korzok a jezero Tso Moriri - na dohled Tibetu

[Indie] Ladaku se často pro charakter jeho krajiny i obyvatel přezdívá Malý Tibet. Málokde jinde je charakter krajiny právě tak tibetský, jako ve východní části oblasti, na opuštěných planinách okolo údolí Rupshu, posetých spoustou jezer, mezi nimiž vyniká Tso Moriri.

11. 11. 2012 | zobrazeno 8088×

Údolí Indu, Lamayuru a Leh

[Indie] Přestože itinerář cesty po Ladaku jsem plánoval tak, abychom navštívili jiná místa než před dvěma roky, některým jsme se nevyhnuli. To ale vůbec nevadilo. Jak na Leh, hlavní město oblasti, tak na Lamayuru bylo více času a zajímavé bylo i srovnání s odstupem dvou roků.

14. 10. 2012 | zobrazeno 7576×

Rangdum a trek přes Kanji La

[Indie] Prašná cesta proti proudu řeky Suru vede směrem na východ vstříc pohoří Zanskar. Malá vesnička Rangdum je první buddhistickou osadou po západní, muslimské části regionu. Od malého kláštera na skalnatém pahorku nedaleko vesnice vychází trek do sedla Kanji La.

7. 10. 2012 | zobrazeno 6626×

Údolí Suru - pod nejvyšší vrcholky Ladaku

[Indie] Přestože údolím řeky Suru vede jediná silnice do Padumu, hlavního města Zanskaru, celá oblast je dost odlehlá a málo navštěvovaná. Těch několik turistů, mířících do Padumu, údolím jen projíždí. A to je škoda – úrodné údolí pod nejvyššími horami celého Ladaku, masivem Nun Kun, patří k těm vůbec nejhezčím v oblasti.

2. 10. 2012 | zobrazeno 6119×

Sonamarg a údolí ledovce Thajiwas – svéráz indického turismu

[Indie] Samotné městečko Sonamarg s necelou tisícovkou obyvatel je docela ošklivé. Okolní horská krajina má ale své kouzlo a údolí Thajiwas, zakončené stejnojmenným ledovcem, je oblíbeným cílem zejména indických turistů. A s tím spojené divadlo rozhodně stojí za vidění.

27. 9. 2012 | zobrazeno 5022×

Šrínagar a jezero Dal - indické Benátky v srdci Kašmíru

[Indie] Oblast Kašmíru byla po vzniku samostatné Indie a Pákistánu rozdělena na dvě části, spravované různými vládami. Od té doby se datuje počátek protestů, stávek i občasných ozbrojených konfliktů, které z Kašmíru dělají horkou půdu. Což je – zvláště pro cestovatele – škoda, protože tento kout Indie rozhodně stojí za návštěvu.

23. 9. 2012 | zobrazeno 9961×

Cestovní deník Indie 2010

[Indie] Měsíční cesta po Indii, hlavním cílem byl Ladak. Bohužel díky velkým povodním pár týdnů před návštěvou jsme původní, trekový program museli zredukovat a upravit. Nenechali jsme si ujít ani Manali v Himachal Pradesh, Amritsar, Agru a Varánásí.

14. 3. 2012 | zobrazeno 3549×

Himachal Pradesh - hranice dvou světů

[Indie] Pohoří ve státu Himachal Pradesh tvoří hranici mezi zelenou a vlhkou nížinatou Indií na jihu a královstvím větru, slunce a vysokých hor – Ladakhem – na severu. Při jeho přejezdu se během jednoho dne krajina změní jako mávnutím kouzelného proutku – místo vyprahlé horské pouště a řídkého vzduchu s tisíci poletujícími zrnky prachu okolní krajina zezelená.

6. 2. 2011 | zobrazeno 4950×

Varánásí - svaté město na Ganze

[Indie] Varánásí je jedním z nejstarších kontinuálně obydlených měst na světě. Jeho historie sahá do 8. století před Kristem, začátek jeho významu mezi Hinduisty nastal v 8. stol. n. l. Za vlády Mughalů byla většina chrámů zničena, takže jen málo staveb je starších než pár set let.

23. 1. 2011 | zobrazeno 9275×
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace