Evropa: Slovinsko


Sveti Tomaž – nejfotografovanější slovinský kostel

[Slovinsko] Je tomu několik let, co se ve větší míře začaly objevovat fotografie kostela sv. Tomáše ve stejnojmenné slovinské vesnici. K pěkným fotkám má dokonalé predispozice: polohu na vrcholu kopce, fotogenické hory v pozadí a snadnou dostupnost.

20. 5. 2022 | zobrazeno 2019×

Goriška Brda – krajina vinic, kopečků a kostelů

[Slovinsko] Oblast Goriška Brda, ležící mezi řekou Soča a Itálií na jihozápadě Slovinska, je takovým slovinským Toskánskem. Krajem vinic, ovocných stromů, krásných výhledů a malebných vesniček se spoustou kostelů.

14. 5. 2022 | zobrazeno 1499×

Zelenci - smaragdové zrcadlo hor

[Slovinsko] Rezervace Zelenci ležící v Triglavském národním parku je pěknou zastávkou na cestě touto částí Slovinska. Největším lákadlem jsou jezírka, v nichž se odráží vrcholky okolních hor.

8. 5. 2022 | zobrazeno 1659×

Ze sedla Vršič Kriškou stěnou k Pogačnikovu domu

[Slovinsko] Julské Alpy jsou nekonečným zdrojem možností výletů. Při loňské cestě na Triglav mě zaujaly jezírka v horách západně od údolí Triglavské Bistrice, a tak jsme se k nim – přesně po roce – vydali.

26. 9. 2019 | zobrazeno 3741×

Velika Baba – okruh z rakouské strany

[Rakousko, Slovinsko] Velika Baba je jedním z vrcholů bočního hřebene Kamnicko-Savinjských Alp, po němž probíhá rakousko-slovinská hranice. Výstup se dá zvládnout jako pohodový jednodenní výlet a pokud vyrazíte z rakouské strany, i v sezóně se vyhnete davům.

13. 8. 2019 | zobrazeno 3303×

Mangart – západ i svítání u horského velikána

[Slovinsko] Mangart je nejvýraznějším vrcholem západní části hřebenu slovinských Julských Alp. Na hranici dvou tisíc metrů sem navíc stoupá nejvyšší slovinská vysokohorská silnice, takže jde o snadno dostupné vyhlídkové místo.

7. 7. 2019 | zobrazeno 5447×

Jamnik a Bled – ikonické slovinské kostelíčky

[Slovinsko] Kostely v Jamniku a na ostrově Blejski Otok v Bledu nechybí na žádném propagačním materiálu Slovinska. Není divu, jejich poloha je ideální – zatímco kostel sv. Prima a Felicia v Jamniku shlíží na okolní hory, kostel Nanebevzetí Panny Marie doplňuje romantické Bledské jezero.

15. 5. 2016 | zobrazeno 8485×

Triglav – od západu do svítání u nejvyšší hory Slovinska

[Slovinsko] Na Triglav a zpět do údolí se sice dá vylézt za jeden den, ale byla by škoda nevyužít možnosti přespat okolo dvou tisíc metrů nad mořem přímo ve středu Julských Alp. A když dobře vyjdou podmínky, je to ráno i večer přenádherná podívaná.

30. 9. 2018 | zobrazeno 7255×

Piran – nejhezčí slovinské město

[Slovinsko] Jednoznačným vítězem všech možných anket o nejhezčí město Slovinska bývá pravidelně Piran. Malebný přístav na úzkém kousku slovinského pobřeží, nejitalštější ze slovinských měst.

16. 10. 2016 | zobrazeno 11641×

Přes zubaté vrcholky Kamnišských Alp

[Slovinsko] Kamnišsko-Savojské Alpy možná nejsou tak známé a navštěvované jako Julské Alpy s nejvyšší horou Slovinska Triglavem, ale krásné jsou minimálně stejně. Na své si zde přijdou zejména milovníci velkých převýšení, skal a hřebenovek.

2. 10. 2016 | zobrazeno 6262×

Zimní krása Julských Alp

[Slovinsko] Letošní Velikonoce jsme strávili v okolí Triglavu, zimní túrou v krásně zasněžených horách. Ač to tak první den nevypadalo, nakonec se počasí umoudřilo a odměnilo nás takřka dokonalým západem slunce, jasnou nocí plnou hvězd i ranní inverzí a dalekými výhledy.

22. 5. 2016 | zobrazeno 5989×
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace