Česká Republika: Jizerské hory


Jizera, Holubník a Ptačí kupy – jizerská panoramata v babím létě

Rudé borůvčí, torza usychajících smrkových kmenů, daleké výhledy – tak vypadají jizerskohorské vrcholy na přelomu léta a podzimu, v čase, kdy se začínají barvit bukové lesy.

21. 10. 2018 | zobrazeno 5454×

Rozkvetlá Jizerka ve dne i v noci

Každé jaro na Jizerce rozkvetou tisíce žlutých narcisů. Přestože jde o uměle vysazené (a možná postupně se šířící) kytky, pohled je to velmi malebný. A to jak ve dne, tak i v noci, kdy se nad Jizerkou rozzáří Mléčná dráha.

19. 6. 2016 | zobrazeno 10101×

Vodopády na Jedlovém potoce

Nejznámější a nejspíš i nejnavštěvovanější vodopád v Jizerkách leží na Jedlovém potoku. Celé jeho údolí je díky alespoň částečně zachovaným původním porostům s jedlí a buky vyhlášeno jako přírodní rezervace Jedlový důl s rozlohou dvanácti hektarů.

20. 12. 2015 | zobrazeno 6560×

Vodopády Černé Desné a protržená přehrada

V srdci Jizerských hor pramení jedna z našich nejdivočejších řek, Černá Desná. Mezi přehradou Souš a městečkem Desná vytváří na svém toku tři krásné vodopády s průtokem přesahujícím půl kubíku a stejný počet stupňů kaskád, táhnoucích se několik set metrů...

20. 12. 2015 | zobrazeno 13011×

Jizerské hory v barvách babího léta

Kdy jindy by Jizerské hory mohly být krásnější, než na podzim, který barví buky do zlatočervených odstínů, nad údolími se vznáší ranní mlha, a skály i rašeliniště rudnou spolu s listím borůvek? Po pár letech plánů a přání se na počátku října konečně vydařil víkend, který stál zato.

13. 10. 2014 | zobrazeno 7606×

Rašeliniště, meandry a vyhlídky Jizerek

Když aspoň trochu vyjde počasí, nabízí Jizerské hory pěkné výhledy ze skalnatých vrcholů, zádumčivá rašeliniště i průzračně čisté řeky a potůčky. Právě voda je zde důležitějším fenoménem než jinde u nás, neboť pohoří patří k nejdeštivějším místům České republiky

30. 6. 2014 | zobrazeno 13555×

Černá jezírka a další zajímavosti Jizerských hor

Jizerské hory drží několik českých rekordů špatného počasí, zejména co se deště týče. Zamračeno, zima a sychravo jsou tu častým jevem i v létě, ale když se udělá občas pěkně, stojí to za to. A pokud ne, tajuplná mlha se k drsným Jizerským horám a jejich historii hodí snad i více.

28. 7. 2012 | zobrazeno 12318×

Vodopády Jizerských hor

Jizerské hory se řadí díky svému neobvyklému tvaru mezi nejdeštivější místa v České republice. Horské bystřiny se po vydatných srážkách rychle plní vodou, hučí a řítí se prudce dolů po strmých kaskádách působivých vodopádů, nad nimiž se do výše zvedají skalní masívy.

21. 7. 2012 | zobrazeno 14078×

Zamlžené Jizerky

Listopadové počasí v Jizerských horách nezklamalo a připravilo sychravou směs mlhy, mrholení i větru. Pro chození po horách nic moc, ale na focení se to využít dalo; k torzům mrtvých smrků i kapradí v jizerských lesích se tato tajemná atmosféra hodila více.

14. 11. 2011 | zobrazeno 5511×
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace