Evropa: Slovensko


Strážovské vrchy – vrcholné barvy podzimu

Oblé kopce Strážovských vrchů se na podzim rozzáří červenými a bílými odstíny. Před pár lety jsme po nich chodili koncem září, kdy podzimní barvy teprve začínaly. Loni jsme si to zopakovali v pravý čas.

26. 1. 2020 | zobrazeno 4378×

Předvánoční východ slunce na malofatranském Kriváni

[Slovensko] Dlouhotrvající inverzní počasí spolu s fotografickou abstinencí mě vylákalo k rychlému předvánočnímu výběhu na východ slunce na malofatranský hřeben, konkrétně Velký Kriváň.

25. 12. 2016 | zobrazeno 5753×

Malá Fatra na rozhraní podzimu a zimy

[Slovensko] Nečekaně dobrá předpověď na předposlední říjnový víkend nemohla zůstat nevyužita, a tak jsme se neplánovaně vydali na Malou Fatru. Počasí slibovalo stromy ve vrcholných barvách podzimu a na vrcholcích první sníh.

6. 11. 2016 | zobrazeno 5653×

Babia góra – hřebenovka na královnu Beskyd

[Slovensko] Babí hora je se svými 1725 m n. m. nejvyšším vrcholem celých Beskyd, a asi jediným, který má vskutku vysokohorský charakter. Zároveň díky tomu, jak převyšuje své okolí, bývá právem označována za jeden z nejhezčích výhledových kopců na Slovensku, a právem. Navzdory tomu je trochu stranou zájmu fotografů.

9. 10. 2016 | zobrazeno 12191×

Velká Fatra – podzim nad mraky

[Slovensko] Letošní podzim počasí na horské okamžiky nad mraky spolu s krásnými barvami přálo. Moc hezký západ i východ slunce se nám povedl třeba na Ostredoku a Suchém vrchu.

6. 12. 2015 | zobrazeno 8338×

Velký Choč – božské ráno nad mraky

[Slovensko] Míst s nádherným výhledem je na Slovensku spousta, ale jen jeden kopec dokonale těží ze své ideální polohy mezi všemi ostatními pohořími a značnému převýšení proti okolním kopcům: Velký Choč. A pokud se zadaří ideální podmínky – třeba inverze, podzimní barvy a dokonalá viditelnost – není lepšího místa pro focení.

22. 11. 2015 | zobrazeno 8959×

Osnica – kouzelné ráno nad mraky

Kopec Osnica (1 363 m n. m.) leží stranou hlavního hřebene Malé Fatry, a tak je většinou turistů opomíjen. To je však škoda, neboť se z něj otevírají krásné výhledy jak na Velký Rozsutec a Stoh, tak na východní stranu pohoří. Nejhezčí pohled pak nabízí inverze, kdy z moře mraků vystupují jednotlivé vrcholky.

22. 9. 2014 | zobrazeno 8760×

Jánošíkovy diery

[aktualizováno - nové fotografie] Janošíkovy diery jsou systémem úzkých a hlubokých kaňonů, vyhloubených horskými potoky v vápencích a dolomitech severní části Malé Fatry. Jsou součástí národní přírodní rezervace Rozsutec.

8. 11. 2013 | zobrazeno 18294×

Roháče – mrazivé babí léto v Západních Tatrách

[Slovensko] Roháče pro mě byly dosud jakoby prokletým pohořím. Vždy, když jsem se do Západních Tater vydal nebo to alespoň plánoval, překazilo cestu počasí nebo jiné problémy. Na začátku letošního října to ale konečně vyšlo a hory nás přivítaly jasnou oblohou, podzimními barvami a ozdobené námrazou.

21. 10. 2013 | zobrazeno 10524×

Jarně rozkvetlá Devínska Kobyla

Masiv Devínske Kobyly je nejjižnějším bodem Malých Karpat na slovenském území. Od českých hranic je vzdálený hodinku cesty, a tak je ideálním cílem na výlet – třeba i ve spojení s Bratislavou, která leží na jeho úpatí. Celý vrch je součástí CHKO Malé Karpaty, na jeho jihozápadních svazích se nachází několik menších rezervací.

19. 5. 2013 | zobrazeno 7735×

Bratislavský hrad

Bratislavský hrad se tyčí více jak 80 m nad hladinou Dunaje na jednom ze skalních ostrohů Malých Karpat. Místo bylo osídleno už od dávných dob. Dnes je budova bývalého královského paláce nejvýznamnější dominantou Bratislavy.

15. 4. 2012 | zobrazeno 15369×

Strážovské vrchy v barvách podzimu

Ukazatele v obci Horná Poruba píší, že na vrchol kopce Vápeč to je hodina a půl, slunce zapadá za necelou hodinu. Na záda tedy rychle dáváme krosny se vším vybavením a začíná závod s časem o možnost pokochat se výhledem v posledních paprscích slunce. [vyšlo v časopise Příroda]

23. 10. 2011 | zobrazeno 11197×
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace