Amerika: Bolívie


Cordillera Real – trek k laguně Chillata

[Bolívie] Městečko Sorata ležící na úpatí pohoří Cordillera Real je východiskem k několika trekům, z nichž nejpopulárnější vede k lagunám Chillata a Glacial pod věčně bílými špičkami šestitisícovek Illampu a Ancohuma.

10. 12. 2017 | zobrazeno 4324×

Titicaca a Isla del Sol – bolivijské moře

[Bolívie] Jezero Titicaca bývá po právu nazýváno bolivijským mořem. Z jeho obrovské vodní plochy se tyčí několik ostrovů, mezi nimi i pro Inky posvátné Isla del Sol a Isla de la Luna, místa, kde se podle indiánských bájí zrodilo slunce a měsíc.

3. 12. 2017 | zobrazeno 5270×

NP Madidi a Pampas del Yacuma

[Bolívie] Národní park Madidi a rezervace Pampas del Yacuma byly na naší cestě svou krajinou výjimečné. Většinu času jsme strávili na horách, altiplánu a poušti, a návštěva pralesa a přilehlých ekosystémů slibovala jiné zážitky včetně velkého množství zvířat.

10. 2. 2010 | zobrazeno 6014×

La Paz a Potosí – bolivijská velkoměsta

[Bolívie] Zatímco Potosí bylo historickým centrem Bolívie na konci středověku díky těžbě stříbra, La Paz je centrem moderním – oficiálním hlavním městem Bolívie je sice Sucre, ale v La Pazu sídlí jak vláda, tak prezident a parlamentu.

4. 2. 2010 | zobrazeno 7314×

Salar de Uyuni

[Bolívie] Salar de Uyuni je s rozlohou 10582 kilometrů čtverečních největší solná pláň na světě. Vznikl jako pozůstatek jezera Michin, a jeho sůl je neustále těžena – takže jeho rozloha se každým rokem o něco zmenšuje. Uprostřed se z nekonečné roviny tyčí Isla Incahuasi – vulkanická skála, s obrovským množstvím velkých kaktusů a krásnou vyhlídkou.

10. 1. 2010 | zobrazeno 9996×

Altipláno - krajina jiného světa

[Bolívie] Altipláno, v Peru nazývané puna, je druhá největší náhorní plošina světa, dlouhá 960 a široká 190 km, ležící v nadmořské výšce okolo 3800 m n.m. Na obou stranách je ohraničena pohořími, dosahujícími výšky přes 6000 m n. m.

21. 12. 2009 | zobrazeno 12336×

Tupiza - geologická učebnice

[Bolívie] Dvacetitisícová Tupiza leží na východním okraji altiplánské náhorní plošiny, nedaleko bolívijsko-argentinských hranic. Město je obklopeno množstvím kaňonů a soutěsek quebradas, vyhloubených v rudě zbarvených pískovcích a připomínajících klasické obrázky z amerického divokého západu.

4. 11. 2009 | zobrazeno 4118×

Altiplánské laguny

[Bolívie] Altipláno, náhorní plošina v Bolívii, skrývá kromě skalních útvarů, horkých pramenů nebo krajin jako z jiného světa také velké množství lagun, pozůstatků dávných jezer. Vlivem odlišného minerálního složení podloží či jiných podmínek hrají všemi barvami.

4. 11. 2009 | zobrazeno 6684×

Circuito turistico v národním parku Sajama

[Bolívie] Po registraci v centrále bolívijského národního parku Sajama nás zaujala jedna z mapek v prospektu, který jsme zde dostali. Turistický okruh sliboval gejzíry, několik vysokohorských lagun a termální koupel na závěr. Rozhodli jsme se proto, že si jej rozhodně nesmíme nechat ujít. [vyšlo v časopise Lidé a hory]

3. 12. 2009 | zobrazeno 5789×

El Choro - po staré incké stezce

[Bolívie] Od zasněžených andských vrcholků do nitra mlžné džungle – tak začíná většina popisů jednoho z nejzajímavějších a nejpopulárnějších jihoamerických treků. Po krátkém výstupu do sedla Chucura, ležícího ve výšce 4880 m n. m. čeká poutníky několik desítek kilometrů dlouhý sestup jedním z údolí Cordillery real do výšky 1200 m n. m.

30. 11. 2009 | zobrazeno 5841×
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace