Oaxaca - pacifické pláže Mexika

[Mexiko] Zatímco většina turistů míří na pláže Karibiku, pobřeží Tichého oceánu ve státu Oaxaca je navštěvované mnohem méně. Přitom nabízí nekonečné písečné pláže s houpacími (a surfovacími) vlnami, možnost pozorovat delfíny i mořské želvy či pestrobarevné rybky pod hladinou.

6. 1. 2013 | zobrazeno 7816×

Velkolepé ruiny Monte Albán

[Mexiko] Monte Albán se tyčí čtyři sta výškových metrů nad okolní údolí, nedaleko města Oaxaca. V osmém století před naším letopočtem zde začali první stavby budovat Olmékové, o pět století později obsadili místo Zapotékové, kteří zde vybudovali rozsáhlé hlavní město své říše.

16. 12. 2012 | zobrazeno 6616×

Cestovní deník Kašmír, Zanskar a Ladak 2012

[Indie] Deník z druhé cesty po nejsevernějším výběžku Indie, nazývaném Malý Tibet.

6. 12. 2012 | zobrazeno 6307×

Tajemné údolí Spiti s kláštery Ki a Dhankar

[Indie] Jméno Spiti v překladu znamená „střední zem“ – myšleno mezi Ladakem na západě a Tibetem na východě. Přestože patří do státu Himáčal Pradéš, charakter krajiny i lidí je mnohem bližší „Malému Tibetu“ a od zbytku Indie jej oddělují vysoké hory a sedla. Právě zde, na kopečku nad údolím řeky, se tyčí – alespoň pro mě – nejkrásnější buddhistický klášter, Ki.

9. 12. 2012 | zobrazeno 10444×

Hierve el Agua a Sierra Norte

[Mexiko] Přestože Oaxaca samotná je zajímavá z hlediska zejména kulturního a historického, je vhodnou základnou na výlety do okolí, které nabízí i přírodní zajímavosti. Jedněmi z nejpozoruhodnějších jsou zkamenělé vodopády Hierve el Agua; horských panoramat a kvetoucích rostlin si turisté mohou užít v Sierra Norte.

2. 12. 2012 | zobrazeno 7133×

Fotografická ročenka 2012

Ani na konci roku 2012 nemůže chybět klasické PF a fotografická ročenka s přehledem nejlepších fotek, které se mi za uplynulý rok podařilo zachytit. Oproti přechozím létům je zastoupeno více fotek cestovatelských, na ty byl uplynulý rok více než bohatý, bohužel na oblíbená blízká místa nebylo tolik času.

20. 12. 2012 | zobrazeno 6230×

Trek přes Parang La - přechod z Ladaku do Spiti

[Indie] Většina ladáckých treků vznikla na trasách dávných stezek, spojujících jednotlivé odlehlé kouty této drsné země a umožňujících převoz zboží i setkávání obyvatel. Nejinak je tomu v případě přechodu přes sedlo Parang La, které spojuje Ladákh přes údolí Rupshu a jezero Tso Moriri s údolím řeky Spiti a skrze něj Tibetetem.

25. 11. 2012 | zobrazeno 6357×

Všechny barvy Oaxacy

[Mexiko] Dvěstěpadesátitisícová Oaxaca, hlavní město stejnojmenného státu, je jedním z nejhezčích mexických měst. Město plné koloniální architektury, bezpočtu kostelů, barev a vůně čokolády.

18. 11. 2012 | zobrazeno 5379×

Korzok a jezero Tso Moriri - na dohled Tibetu

[Indie] Ladaku se často pro charakter jeho krajiny i obyvatel přezdívá Malý Tibet. Málokde jinde je charakter krajiny právě tak tibetský, jako ve východní části oblasti, na opuštěných planinách okolo údolí Rupshu, posetých spoustou jezer, mezi nimiž vyniká Tso Moriri.

11. 11. 2012 | zobrazeno 8097×

Údolí Indu, Lamayuru a Leh

[Indie] Přestože itinerář cesty po Ladaku jsem plánoval tak, abychom navštívili jiná místa než před dvěma roky, některým jsme se nevyhnuli. To ale vůbec nevadilo. Jak na Leh, hlavní město oblasti, tak na Lamayuru bylo více času a zajímavé bylo i srovnání s odstupem dvou roků.

14. 10. 2012 | zobrazeno 7585×

Rangdum a trek přes Kanji La

[Indie] Prašná cesta proti proudu řeky Suru vede směrem na východ vstříc pohoří Zanskar. Malá vesnička Rangdum je první buddhistickou osadou po západní, muslimské části regionu. Od malého kláštera na skalnatém pahorku nedaleko vesnice vychází trek do sedla Kanji La.

7. 10. 2012 | zobrazeno 6635×

Údolí Suru - pod nejvyšší vrcholky Ladaku

[Indie] Přestože údolím řeky Suru vede jediná silnice do Padumu, hlavního města Zanskaru, celá oblast je dost odlehlá a málo navštěvovaná. Těch několik turistů, mířících do Padumu, údolím jen projíždí. A to je škoda – úrodné údolí pod nejvyššími horami celého Ladaku, masivem Nun Kun, patří k těm vůbec nejhezčím v oblasti.

2. 10. 2012 | zobrazeno 6125×
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace