Kniha Pálava o dvě deci výš

Pojeďte s námi na jih Moravy. Do kraje bradel, manýrů a venuší. Do nejteplejší a nejslunnější oblasti naší země - na Pálavu. Tahle knížka není jen obyčejným průvodcem. Nezaručujeme tedy, že se s ní neztratíte. Co ale zaručit můžeme, je, že v ní najdete tipy na krásná místa, výrazné osobnosti, velká vína i malé potvory. Pálava je zkrátka kraj, kde dokonce i býti ztracen může být docela příjemné.

18. 12. 2022 | zobrazeno 1043×

Podzim v Moravském krase

Když se řekne Moravský kras, každý si vybaví naše nejznámější veřejnosti přístupné jeskyně. Je tady i ale i svět nad povrchem – skály, údolí, lesy, závrty a propadání.

19. 12. 2021 | zobrazeno 1886×

Janohrad – mlhavé podzimní ráno v lednickém parku

Janův hrad neboli Janohrad je jednou ze staveb, rozmístěných v malebné krajině Lednicko-valtického areálu vybudovaného Liechtensteiny. Lovecký hrad stojí na ostrohu jednoho z meandrů původního koryta řeky Dyje a největší kouzlo má na podzim, kdy se okolní lesy zbarví do žluté a červené.

3. 11. 2021 | zobrazeno 1969×

Mikulov s vůní šeříků

Opojná vůně rozkvetlých šeříků ukazuje, že jaro je v plném proudu, dny se prodlužují, první teplé večery lákají k procházkám a posezení se sklenkou v ruce a krásným výhledem před sebou.

4. 7. 2021 | zobrazeno 1893×

Mikulov panoramatický aneb nejhezčí mikulovské vyhlídky

Díky poloze mezi vápencovými skalami a kopci i množství věží a věžiček nabízí Mikulov bezpočet možností, odkud se pokochat výhledem na jeho krásu.

1. 7. 2021 | zobrazeno 2529×

Mikulov mlhou obklopený

Přelom letošního února a března byl v Mikulově ve znamení mlhy, která vždy večer město pohltila a vydržela do poledne dalšího dne, často i déle. Když se ale její horní úroveň trefí do správné výšky, může vzniknout jedna z nejhezčích podívaných.

4. 3. 2021 | zobrazeno 2166×

Mrazivé ráno na Mušově

Kostel sv. Linharta, stojící na ostrůvku obklopeném vodami Novomlýnských nádrží, je smutným mementem vesnice Mušov a jedinečné krajiny lužních lesů a luk, která zmizela při výstavbě tohoto megalomanského vodního díla.

16. 2. 2021 | zobrazeno 2183×

Vrápenci malý - zimní spáči na Turoldu

Jeskyně Na Turodlu, největší a z pálavských jeskyní jediná veřejnosti přístupná, je významným zimovištěm vrápenců malých i dalších druhů netopýrů. A spolu s lomem připomínkou proměn a zvratů v historii kopce Turold.

24. 1. 2021 | zobrazeno 2147×

Pálava – nečekaně barevný listopad

Letošní podzim focení na Pálavě moc nepřál: většinu dní bylo šedo, slunce vysvitlo maximálně na pár chvil okolo poledne – v říjnu jsem udělal asi tři fotky. Pak to ale nečekaně vynahradil listopad.

27. 12. 2020 | zobrazeno 1902×

Sirotčí hrádek nad Klentnicí

Zřícenina Sirotčího hradu, tyčící se na vápencových skalách Růžového vrchu nad Klentnicí, je jedním ze symbolů Pálavy.

12. 12. 2020 | zobrazeno 3711×

Horní synagoga v Mikulově – památka židovské čtvrti

Židé jsou s historií Mikulova neodmyslitelně spjati. Po několik století zde vzkvétala rozsáhlá židovská čtvrť s několika synagogami, obřadní nádrží mikví a rozsáhlým hřbitovem. Budova Horní synagogy v dnešní Husově ulici je jednou z nejvýraznějších památek, které se dodnes zachovaly.

31. 5. 2020 | zobrazeno 3491×

Dietrichsteinská hrobka – cesta do záhrobí

Monumentální dvouvěžové průčelí je jednou z dominant mikulovského náměstí. Dřívější kostel nechal František Josef z Dietrichsteina přestavět na hrobku, kde odpočívají členové rodu, jenž dal Mikulovsku jeho podobu.

27. 10. 2019 | zobrazeno 3631×
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace