Amerika: Chile


Iquique – přístav ve stínu písečných dun

[Chile] Příjezd do Iquique, zvláště v noci, je vpravdě impozantní. V každé serpentině silnice klesající k moři se objevují nové výhledy na zářící město obklopené písečnými dunami. Přes den je Iquique docela příjemným městem se několika zajímavostmi, jimž kraluje několikakilometrová pobřežní promenáda.

24. 12. 2017 | zobrazeno 4408×

La Serena - malebné město kostelů

[Chile] La Serena byla asi nejpříjemnějším chilským velkým městem, které jsme navštívili. Může za to třeba malebné historické centrum, příjemné klima, spousta zajímavostí v okolí i fascinující oceán a nekonečné pláže.

17. 12. 2017 | zobrazeno 4804×

Národní park Lauca

[Chile] Národní park Lauca je protějškem bolivijského národního parku Sajama, který leží na druhé straně hranice. Oba dva národní parky chrání drsnou, ale krásnou krajinu altiplána, jemuž zde vévodí vysoké, věčně zasněžené sopky s takřka dokonalými kužely.

25. 1. 2010 | zobrazeno 10943×

Salar de Surire – termální prameny, lamy, plameňáci a nanduové

[Chile] Salar de Surire je 160kilometrová solná poušť, jejíž název pochází od španělského označení suri pro nandu Darwinova – jihoamerického ptačího běžce. Na jižním okraji salaru se nachází také Termas de Polloquere s gejzíry a termálními bazénky.

26. 11. 2017 | zobrazeno 3544×

NP Volcán Isluga – kaktusový les a gejzíry pod dýmící sopkou

[Chile] Národní park Volcán Isluga, pojmenovaný po stejnojmenné sopce, patří k těm odlehlejším a méně navštěvovaným oblastem chilského altiplána. Ač je zdejší krajina krásná a nabízí spoustu krásných míst, dostat se k nim je těžké a cestovatel zde musí být zcela samostatný a připraven na vše.

19. 11. 2017 | zobrazeno 2985×

Humberstone a Santa Laura – opuštěná města duchů

[Chile] Domy s nábytkem a dalším vybavením, lokomotivy a vagóny na kolejích, tovární haly s komíny, divadlo nebo bazén. Vše ale bez života, rezivějící a postupně zanášené pískem. Tak vypadá většina oficinas, ledkových dolů, kdysi zdrojů chilské prosperity, dnes opuštěných měst duchů.

12. 11. 2017 | zobrazeno 4170×

Monjes de la Pacana a skalní katedrály Salar de Tara

[Chile] Salar de Tara a jeho blízké okolí je známé hlavně jako zajímavá geologická lokalita, které vévodí až třicet metrů vysoké skalní sloupy „Pacanských mnichů“. Odlehlá krajina nedaleko argentinské hranice leží v obří kaldeře, dnes považované za nebezpečný supervulkán podobný tomu Yellowstonskému.

5. 11. 2017 | zobrazeno 3115×

Laguny Miscanti a Miñiques pod sněhem ukryté

[Chile] Dvojice altiplánských lagun Miscanti a Miñiques leží pod vrcholem vulkánu Miñiques, který do okolí kdysi vyvrhnul stovky tun lávy a sopečných pum. Z nich eroze během tisíciletí vymodelovala bizarní útvary, zdobící typickou žlutou trávou porostlou pláň.

29. 10. 2017 | zobrazeno 2808×

Salar de Talar, Piedras Rojas a laguna Tuyajto – daleké poklady chilského altiplána

[Chile] Nekonečné rozlohy altiplána ukrývají spoustu pokladů, většina z nich je však těžko dostupná – daleko, po špatných cestách. Do této kategorie spadá i nádherný Salar de Talar s červenými vulkanickými skálami Piedras Rojas na břehu a laguna Tuyajto, ležící jen kousek od argentinské hranice.

15. 10. 2017 | zobrazeno 2710×

Laguny Chaxa a Tebenquiche – slané perly Atacamy

[Chile] Salar de Atacama je slaná část pouště Atacama, rozprostírající se v nadmořské výšce 2300 m n. m. na okraji náhorní plošiny altipláno. Kromě samotné soli skrývá několik krásných jezer, na něž se slétají mimo jiné elegantní plameňáci.

24. 9. 2017 | zobrazeno 3337×

Valle de la Luna – písek, sůl a skály

[Chile] Valle de la Luna je snadno dostupným a oblíbeným turistickým cílem poblíž San Pedra de Atacama, městečka v severovýchodním koutu Chile při hranicích s Argentinou a Bolívií. Měsíční údolí, protkané hřebeny Cordillera de la Sal, zcela dostává svému názvu: bizarní pustá krajina opravdu působí, jako by se sem dostala z jiné planety.

24. 9. 2017 | zobrazeno 6626×

Na kolech kolem San Pedro de Atacama

[Chile] Chilské městečko San Pedro de Atacama je jedním z nejznámějších turistických center, ležících v této poušti. Kromě různých výletnických cílů v jeho okolí je také výchozí branou na populární Salar tours – několikadenní cesty na bolivijské altipláno. Ale i zde, v turistickém středisku, lze udělat zajímavý okruh, kde po většinu dne potkáte jediného cestovatele. [vyšlo v časopise Outdoor]

3. 1. 2010 | zobrazeno 7265×
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace