Asie: Nepál


Kathmandu, Bhaktapur a Patan

[Nepál] Hlavní město Nepálu nemine většinu cestovatelů, kteří tuto zemi navštíví. Obchody, restauracemi a hotely nacpané turistické „ghetto“ Thamel, věčně ucpané silnice, ale i oázy klidu na místech posvátných – Kátmandú má mnoho tváří.

8. 11. 2009 | zobrazeno 9427×

Pokhara a jezero Phéva – zrcadlo osmitisícovek

[Nepál] Pokhara je druhé největší nepálské město a bezesporu také druhé nejnavštěvovanější. A to díky poloze kousek od hlavního himálajského hřebene, který se zrcadlí v hladině jezera Phéva.

8. 3. 2020 | zobrazeno 2234×

Trek okolo Manáslu IX – z Bimthangu do Dharapani

[Nepál] Poslední etapy treku okolo Manáslu jsou ve znamení rychlého klesání, vůně jedlových lesů a pomalu mizejících zasněžených hor.

9. 2. 2020 | zobrazeno 2043×

Trek okolo Manáslu VIII – přes sedlo Larke La do Bimthangu

[Nepál] Po více než týdenním trekování údolím Buddhi Gandaki nastává vyvrcholení celého treku okolo Manáslu: přechod pětitisícového sedla Larke La.

2. 2. 2020 | zobrazeno 1917×

Trek okolo Manáslu VII – Samdo a tibetská hranice v sedle Rui La

[Nepál] Samdo je poslední vesnice na trase treku před tím, než se trekeři vydají vstříc přechodu sedla Larke La. Kvůli aklimatizace se hodí strávit zde více než jednu noc a vydat se kousek výš – třeba na hranici Tibetu po staré obchodní stezce.

19. 1. 2020 | zobrazeno 1887×

Trek okolo Manáslu VI – Birendra Tal a Manaslu base camp

[Nepál] Z hlavní trekové trasy kroužící okolo Manáslu se odpojuje několik odboček do vedlejších údolí, vysokých sedel nebo do hloubi hor. Jednou z nejzajímavějších je určitě cesta do základního tábora Manáslu okolo jezera Birendra Tal.

12. 1. 2020 | zobrazeno 3240×

Trek okolo Manáslu V – Samagaon, krásná vesnice v srdci hor

[Nepál] Samagaon, poměrně velká vesnice ležící přímo pod Manáslu, patří k těm nejhezčím na treku hlavně díky okolí. Slouží jako východisko pro túru do základního tábora Manáslu, kousek od ní leží krásné jezero Birendra tal.

5. 1. 2020 | zobrazeno 2577×

Trek okolo Manáslu IV – Shyala a Pungyen Gompa

[Nepál] Vesnice Shyala leží asi hodinu chůze od Lho. Nad žlutými modříny se tyčí zaledněné siluety masivu sedmitisícového Ngadi Chuli a Manáslu. A dá se odsud podél ledovce vyrazit ke klášteru Pungyen Gompa, ležícím přímo pod horami.

29. 12. 2019 | zobrazeno 2002×

Trek okolo Manáslu III – klášter Lho a první pohled na Manáslu

[Nepál] Pátý den treku to konečně přichází: nejprve nesměle, pak v plné kráse, se objevuje typická silueta manáslu s dvojitým vrcholem připomínajícím rybí ocas. Popředí tohoto výjevu tvoří kopec s klášterem ve vesnici Lho, obklopené poli se zlatým obilím a sytě žlutými modříny.

18. 12. 2019 | zobrazeno 2872×

Trek okolo Manáslu II – vzhůru ke třem tisícům

[Nepál] Krajina na treku okolo Manaslu se mění pomalu a pozvolně, po několika dnech si ale člověk uvědomí, že se proměnila výrazně. Na políčcích rýži nahradilo obilí, objevují se první kamenné mani zídky a třepotají modlitební praporky.

15. 12. 2019 | zobrazeno 1941×

Trek okolo Manáslu I – od rýžových políček po první horské výhledy

[Nepál] Trek okolo Manáslu vede přes pětitisícové sedlo, výchozí bod má ale kótu necelých 600 m n. m. První dny chůze jsou tak ve znamení bujné zeleně, rýžových políček a rachotu cikád a cvrčků. Jen zřídka se v průhledu objeví zasněžené hory…

8. 12. 2019 | zobrazeno 3218×

Cestovní deník Nepál 2009

[Nepál] Zářijovo-říjnová cesta na střechu světa, nepálský Himálaj, byla poznamenána nepřízní počasí, spoustu dní rozhodně nebylo sezónní azuro. I tak jsme ale největší hory světa viděli i bez mraků. Hlavním cílem, mimo samozřejmosti jako Kathmandú či Bhaktapur, byl Everest Base Camp trek, ovšem prodloužená varianta přes Thame a Gokyo.

10. 3. 2012 | zobrazeno 4280×
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace