Údolí Indu, Lamayuru a Leh

[Indie] Přestože itinerář cesty po Ladaku jsem plánoval tak, abychom navštívili jiná místa než před dvěma roky, některým jsme se nevyhnuli. To ale vůbec nevadilo. Jak na Leh, hlavní město oblasti, tak na Lamayuru bylo více času a zajímavé bylo i srovnání s odstupem dvou roků.

14. 10. 2012 | zobrazeno 7585×

Rangdum a trek přes Kanji La

[Indie] Prašná cesta proti proudu řeky Suru vede směrem na východ vstříc pohoří Zanskar. Malá vesnička Rangdum je první buddhistickou osadou po západní, muslimské části regionu. Od malého kláštera na skalnatém pahorku nedaleko vesnice vychází trek do sedla Kanji La.

7. 10. 2012 | zobrazeno 6635×

Údolí Suru - pod nejvyšší vrcholky Ladaku

[Indie] Přestože údolím řeky Suru vede jediná silnice do Padumu, hlavního města Zanskaru, celá oblast je dost odlehlá a málo navštěvovaná. Těch několik turistů, mířících do Padumu, údolím jen projíždí. A to je škoda – úrodné údolí pod nejvyššími horami celého Ladaku, masivem Nun Kun, patří k těm vůbec nejhezčím v oblasti.

2. 10. 2012 | zobrazeno 6125×

Sonamarg a údolí ledovce Thajiwas – svéráz indického turismu

[Indie] Samotné městečko Sonamarg s necelou tisícovkou obyvatel je docela ošklivé. Okolní horská krajina má ale své kouzlo a údolí Thajiwas, zakončené stejnojmenným ledovcem, je oblíbeným cílem zejména indických turistů. A s tím spojené divadlo rozhodně stojí za vidění.

27. 9. 2012 | zobrazeno 5027×

Šrínagar a jezero Dal - indické Benátky v srdci Kašmíru

[Indie] Oblast Kašmíru byla po vzniku samostatné Indie a Pákistánu rozdělena na dvě části, spravované různými vládami. Od té doby se datuje počátek protestů, stávek i občasných ozbrojených konfliktů, které z Kašmíru dělají horkou půdu. Což je – zvláště pro cestovatele – škoda, protože tento kout Indie rozhodně stojí za návštěvu.

23. 9. 2012 | zobrazeno 9972×

Singapur

[Singapur] Městský stát Singapur představuje naprostý kontrast ke zbytku jihovýchodní Asie. Dokonale čisté ulice, moderní architektura, bohatství viditelné na každém kroku, propracovaný systém hromadné dopravy, to vše dává návštěvníku pocit, že přejetím hraničního mostu se dostal o několik tisíc kilometrů jinam.

9. 4. 2012 | zobrazeno 8932×

Kuala Lumpur ve stínu mrakodrapů

[Malajsie] Když v roce 1857 zakládala hrstka přeživších prospektorů hornickou osadu Kuala Lumpur (název znamená „Bahnitý soutok“), asi netušili, že již za necelých 50 let se z ní stane hlavní město Malajska. Dnes jsou pro metropoli s 1,3 miliony obyvatel typické především mrakodrapy v čele s Petronas tower.

31. 3. 2012 | zobrazeno 8006×

Čajové plantáže a džungle Cameron highlands

[Malajsie] Cameronova vysočina, někdy označovaná také jako zelené plíce Malajsie, má dvě různé tváře: na jedné straně horské středisko protkané sítí stezek skrze džungli, na druhé straně intenzivně zemědělsky využívaná oblast s nekonečnými řadami skleníků a čajovými plantážemi pokrývajícími oblé kopce od obzoru po obzor. [vyšlo v časopise Příroda]

24. 3. 2012 | zobrazeno 13138×

Penang - perla Orientu

[Malajsie] V minulém fotočlánku jsme se podívali do čínské čtvrti penangského Georgetownu, dnes navštívíme památky z doby koloniální, buddhistický chrám a nejvyšší bod ostrova.

22. 4. 2012 | zobrazeno 6421×

Penang - kouzlo čínské čtvrti

[Malajsie] Penang, zabírající stejnojmenný ostrov a přilehlý kousek pevniny, je jediným malajským státem, ve kterém tvoří většinu Číňané. Pro množství historických památek bývá nazýván „Perlou orientu“. Kdybych měl vybrat jedno slovo, které ostrov a zejména město Georgetown charakterizuje, byla by to pestrost.

18. 3. 2012 | zobrazeno 5164×

Cestovní deník Thajsko, Malajsie a Singapur 2012

Zimu moc rád nemám, zvlášť jinde než na horách, takže vyrazit někam do tepla byl dlouho můj sen. Zrovna v době největších mrazů na začátku února jsme odletěli do jihovýchodní Asie, na cestu Thajskem, Malajsií a Singapurem.

18. 3. 2012 | zobrazeno 9823×

Cestovní deník Kyrgyzstán 2011

[Kyrgyzstán] Tři týdny v zemi hor, jezer a divokých koní. Kromě hlavního města, Biškeku, jsme navštívili jezero Issyk-kul, hory Ťan-Šanu i národní park Ala Archa.

14. 3. 2012 | zobrazeno 7090×
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace