Kouzelná Svanetie III. – Ušguli, pod ochranou tajemných věží

[Gruzie] Svanetie si svůj ráz a kulturu zachovala ve velké míře díky odlehlosti a nedostupnosti. Symbolem může být malá vesnička Ušguli, ležící na dohled od nejvyšší gruzínské hory a ukrývající největší množství dochovaných kamenných věží.

1. 9. 2013 | zobrazeno 14153×

Kouzelná Svanetie II. – jezírka Koruldi, sedlo Guli a majestátní Ušba

[Gruzie] Největší kouzlo sice dodávají Svanetii kamenné obranné věže roztroušené v horských vesničkách, avšak celá oblast je ideální pro horskou turistiku a treky. Okolo Mestie i dalších vesniček je možné chodit po spoustě stezek, od jednodenních výletů po týdenní treky.

25. 8. 2013 | zobrazeno 15862×

Kouzelná Svanetie I. – Mestia, gruzínské Švýcarsko

[Gruzie] Svanetie, horská oblast v severovýchodní části Gruzie, patří k nejmalebnějším částem země a ne nadarmo bývá nazývána gruzínským Švýcarskem. S alpskou zemí má společnou nejen krásnou krajinu zelených pastvin pod zaledněnými horami, ale také množství turistů. A právě přiliv peněz a turistů ji mění neuvěřitelně rychlým tempem.

18. 8. 2013 | zobrazeno 19304×

Národní park Borjomi-Kharagauli a skalní město Vardzia

[Gruzie] Pásmo nepříliš navštěvovaného Malého Kavkazu na jihozápadě Gruzie skrývá jak malebný, zalesněný národní park Borjomi-Kharagauli, tak dramatický kaňon řeky Mtkvari korunovaný skalním městem Vardzia.

11. 8. 2013 | zobrazeno 19998×

Cestovní deník Gruzie & Arménie 2013

Gruzie a Arménie: země na pomezí Evropy a Asie, muslimského a křesťanského světa, sovětské historie a evropské současnosti. Hory, kláštery, jezera. Hlavním impulsem pro cestu právě pod Kavkaz byla nová linka WizzAir z Katowic do Kutaisi, díky které se sem dá dostat za velmi příznivé peníze.

8. 9. 2013 | zobrazeno 11532×

Sevanavank, Gerhard a Khor Virap – ikonické stavby arménské krajiny

[Arménie] Kostely a kláštery jsou charakteristickou součástí arménské krajiny. Klášter Khor Virap s obří siluetou Araratu, kamenné stavby na Sevananku shlížející na hladinu Sevanského jezera i do skály vytesané chladivé prostory kláštera v Geghardu mají neopakovatelnou, kouzelnou atmosféru.

4. 8. 2013 | zobrazeno 11876×

Gruzínská metropole Tbilisi

[Gruzie] V gruzínské metropoli, jeden a čtvrt milionovém Tbilisi, se navzájem doplňuje staré a nové: pomalu se rozpadající zástavba starých čtvrtí a kamenných kostelíků se zrcadlí v moderních stavbách ze skla a oceli, na město shlíží na jedné straně pevnost ze 4. století, na druhé obří katedrála, vysvěcená v roce 2004.

28. 7. 2013 | zobrazeno 11846×

Geghamské hory, trek rozkvetlým krajem sopek

[Arménie] Geghamské hory, náhorní plošina, z níž se tyčí na stovku kuželovitých vulkánů, lemuje západní břeh Sevanského jezera. Na turisty tu čekají kráterová jezírka, sopečné horniny a obzvlášť na přelomu jara a léta miliony květů, pestře barvících travnaté stráně.

25. 7. 2013 | zobrazeno 15827×

Cestovní deník Kašmír, Zanskar a Ladak 2012

[Indie] Deník z druhé cesty po nejsevernějším výběžku Indie, nazývaném Malý Tibet.

6. 12. 2012 | zobrazeno 6307×

Tajemné údolí Spiti s kláštery Ki a Dhankar

[Indie] Jméno Spiti v překladu znamená „střední zem“ – myšleno mezi Ladakem na západě a Tibetem na východě. Přestože patří do státu Himáčal Pradéš, charakter krajiny i lidí je mnohem bližší „Malému Tibetu“ a od zbytku Indie jej oddělují vysoké hory a sedla. Právě zde, na kopečku nad údolím řeky, se tyčí – alespoň pro mě – nejkrásnější buddhistický klášter, Ki.

9. 12. 2012 | zobrazeno 10445×

Trek přes Parang La - přechod z Ladaku do Spiti

[Indie] Většina ladáckých treků vznikla na trasách dávných stezek, spojujících jednotlivé odlehlé kouty této drsné země a umožňujících převoz zboží i setkávání obyvatel. Nejinak je tomu v případě přechodu přes sedlo Parang La, které spojuje Ladákh přes údolí Rupshu a jezero Tso Moriri s údolím řeky Spiti a skrze něj Tibetetem.

25. 11. 2012 | zobrazeno 6358×

Korzok a jezero Tso Moriri - na dohled Tibetu

[Indie] Ladaku se často pro charakter jeho krajiny i obyvatel přezdívá Malý Tibet. Málokde jinde je charakter krajiny právě tak tibetský, jako ve východní části oblasti, na opuštěných planinách okolo údolí Rupshu, posetých spoustou jezer, mezi nimiž vyniká Tso Moriri.

11. 11. 2012 | zobrazeno 8097×
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace