Fripito - fotografický průvodce Kyrgyzstánem

Série fotografických průvodců Fripito má ode mě druhý přírůstek: Kyrgyzstán. Pokud hledáte tipy na fotograficky zajímavá místa a rady na (nejen) fotografickou cestu, pak je průvodce Fripito (dostupný pro mobilní telefony a tablety se systémy Android a iOS) tou pravou volbou.

17. 6. 2016 | zobrazeno 8372×

Čarokrásná jezera Kul Ukok a Kul Tur

[Kyrgyzstán] Krajina hor, pastevců a stád koní, ovcí i krav. Tak by se dal charakterizovat Kyrgyzstán a tuto představu v idylické kráse naplňuje právě okolí jezera Kul Ukok v horách nad městem Kočkor.

16. 11. 2014 | zobrazeno 10177×

Bektau-ata, žulový maják v kazašské stepi

[Kazachstán] Okolí jezera Balkaš představuje typickou kazachstánskou krajinu, jak si ji asi většina z nás představuje: nekonečná rovná suchá step, protkaná silnicemi rovnými jako přímka. Z rovin zde ale vystupuje vysoký žulový masiv, viditelný zdaleka a za západu slunce rudě žhnoucí jako opravdový maják.

5. 11. 2014 | zobrazeno 6462×

Ile-Alatau, údolí Malé Almatinky a Velké Almatinské jezero

[Kazachstán] Nad největším kazachstánským městem Almaty se při hranicích s Kyrgyzstánem tyčí pásmo zaledněných hor Ťan-Šanu. Turistika je zde znepříjemněna řadou administrativních opatření od pohraničního pásma po ochranu přírody, i tak ale tato oblast stojí za návštěvu.

28. 10. 2014 | zobrazeno 9194×

Barevné skály a zpívající duna NP Altyn-Emel

[Kazachstán] Národní park Altyn-Emel zabírá 4 600 km2 převážně vyprahlé země na jižním okraji Džungarského Alatau. Turisté zde míří obvykle na několik relativně snáze dostupných míst: k neuvěřitelně pestrobarevným kopcům Aktau a Katutau, na zpívající písečnou dunu a k archeologickému nalezišti Bešatyr.

19. 10. 2014 | zobrazeno 10397×

Kaňon Šaryn – kazachstánský Grand Canyon

[Kazachstán] Asi 150 kilometrů dlouhý kaňon řeky Šaryn leží asi 200 kilometrů východně od Almaty nedaleko kyrgyzských hranic. Voda se zde zařízla až několik set metrů hluboko a tak není divu, že místní jej hrdě přezdívají kazachstánským Grand Canyonem.

5. 10. 2014 | zobrazeno 11217×

Trek k ledovci Inylček II – sedlo Ťuz, Inylček a Merzbachera

[Kyrgyzstán] Po několika dnech chůze ťanšanským předhůřím, skalnatými a zelenými kopečky plnými pasoucích se stád, se turista konečně dostane do vysokých hor, k hraničnímu pásmu, jehož vrcholy dosahují do více jak šestitisícových výšek. Trasa vede podél ledovce Inylček, nejdelšího v Kyrgyzstánu.

28. 9. 2014 | zobrazeno 10483×

Trek k ledovci Inylček I – přes sedla Ašutor a Džanalač

[Kyrgyzstán] Dlouhý trek k ledovci Inylček pod nejvyšší kyrgyzské vrcholy patří k těm náročnějším, ale o to krásnějším trasám. Celkově více než 140 km dlouhý trek vede od zelených údolí plných stád ovcí a koní k zaledněným vrcholkům Ťan-Šanu, obklopujícím nejdelší kyrgyzský ledovec.

15. 9. 2014 | zobrazeno 12156×

Cestovní deník Turecko 2013

[Turecko] Když jsme na WizzAir uviděli akci Istanbul za necelé dva tisíce, nebylo co řešit. Město na rozhraní kontinentů mě lákalo už dlouho a během desetidenní cesty se daly zvládnout i mnohá další krásná místa.

17. 5. 2014 | zobrazeno 4357×

Travertinový zázrak Pamukkale, Hierapolis a Side – turecké památky z doby antiky

[Turecko] Bělostné travertinové terasy Pamukkale patří k nejznámějším přírodním perlám Turecka. A i když mnohé návštěvnické popisy vyjadřují zklamání z davů lidí a umělých úprav areálu, Pamukkale má stále mimořádné kouzlo a i kvůli rozvalinám antických staveb stojí za návštěvu.

3. 11. 2013 | zobrazeno 16608×

Kappadokie – země podivuhodných skalních tvarů

[Turecko] Ač jméno Kappadokie v překladu z perštiny znamená „země krásných koní“, dnes tato turecká oblast láká cestovatele na divy přírody neživé. Krajina v okolí městeček a vesnic Göreme, Uçhisar či Çavuşin je plná nejrůzněji tvarovaných skal, hlubokých údolí a kaňonů i celých skalních měst.

13. 10. 2013 | zobrazeno 24932×

Istanbul – město na hranici kontinentů

[Turecko] Konstantinopol, Nový Řím, Cařihrad i Byzantion, to jsou jména, která ve své dlouhé historii neslo největší město Turecko, vstupní brána do Orientu a město rozkročené na hranici Evropy a Asie. Dnes je Istanbul domovem patnácti milionů obyvatel, městem mnoha starobylých památek z éry Osmanské říše i moderním obchodním centrem.

26. 9. 2013 | zobrazeno 13679×
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace