Drozdi na hnízdě

27. 5. 2012 | zobrazeno 5155×


Drozd zpěvný je o něco menší příbuzný kosa, dosahující délky 23 cm a rozpětí křídel okolo 35 cm. V Evropě je běžným druhem, mimo Islandu jej najdeme všude, typickým biotopem jsou pro drozda listnaté lesy, parky a zahrady či zemědělská krajina se stromy a keři. Jeden párek se usadil i na naší zahradě, a tak jsem mohl vcelku snadno pořídit několik fotek při krmení mláďat.

Drozd zpěvnýDrozd zpěvnýkoupit fotografii | poslat jako pohlednici

Drozdi začínají hnízdo stavět již v březnu a většinou si vybírají husté stromy či keře – u nás se usídlil v šeříku a právě všudypřítomné větvičky byly největší obtíží při focení.

Drozd zpěvnýDrozd zpěvnýkoupit fotografii | poslat jako pohlednici

4 – 5 mláďat se líhne po zhruba 10 – 20 dnech a ptáci mohou hnízdit až třikrát do roka. Potravu tvoří především měkkýši a žížaly, nepohrdne ani ovocem a různými bobulemi. Interval krmení „našich“ drozdů byl zhruba 10 – 20 minut, dospělí se na hnízdě zdrželi vždy maximálně půl minuty, než odletěli hledat další potravu.

Drozd zpěvnýDrozd zpěvnýkoupit fotografii | poslat jako pohlednici

Na zimu drozdi odlétají do teplých krajů – ze střední Evropy do jižní, zimovat ale mohou i v severní Africe či na Blízkém Východě.

Související odkazy:

Fotografické obrazy - prodej fotografií

Fotobanka - zvířata

Portfolio - zvířata

Jak fotit ptáky u krmítek

Staré duby a jejich obyvatelé

Tesařík alpský, modrý klenot lužního lesa

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace